newshopper.com

Végre kézzel fogható lépéseket tett az egyik legnagyobb hirdetési portál a szaporítók visszaszorítására

A szaporítók egyik legkedveltebb eladási csatornája volt az apróhirdetési oldal.

Amíg a kereslet és a kínálat egyensúlyban van egymással és nincs kőkemény jogi szabályozás és elrettentő büntetés, addig a szaporítók visszaszorítását nyugodtan nevezhetjük szélmalomharcnak. Addig a kidobott, elhagyott, sokszor beteg kölyköket és közvetlenül a szaporítótelepről érkező kiskutyákat a mi adományainkból fogják megmenteni az önkéntes szervezetek, mert az állam anyagilag szinte egyáltalán nem vesz részt ebben a munkában.

A szaporítóknak az is kedvez, hogy ingyen és szabályozatlanul áll rendelkezésükre több nagyon magas látogatottságú hirdetési portál, mely tökéletes eladási csatornának bizonyult sajnos élőlények eladására is.

Eddig.

Az egyik legnépszerűbb hirdetési portál április 10-én komoly változtatásokat léptetett életbe a hirdetési szabályozásukban. A Jófogás kitér a fajtatisztaság kérdésére és annak igazolási kötelezettségére, a kölykök minimális életkorára, a mikrochipezési kötelezettségre és még több fontos dologra is. A Jófogás állatokra vonatkozó megújult, szigorított hirdetési szabályzata így szól:

3.2. A hirdetés tárgyára vonatkozó alapfeltételek

Állatokra vonatkozó szabályok: A Weblapon kínált állatoknak meg kell felelniük az adott faj forgalomba hozatalára vonatkozó hatályos jogszabályoknak.

  • csak az a kutya/macska nevezhető a hirdetésben fajtatisztának, amely igazolhatóan törzskönyvezett vagy származási lapja van, amely tényt a hirdetésben fel kell tüntetni. A Weblapon kínált állatot a hirdetésben csak akkor lehet fajtatisztaként megjelölni, ha a hirdető feltünteti a hirdetésben, hogy az állat törzskönyvezett vagy származási lappal rendelkezik. Kétség esetén a Társaság a hirdetőtől a származás igazolására szolgáló dokumentációt bekérheti.
  • Kutya, macska, vadászgörény esetén az állat 8 hetes kora előtt nem választható el az anyjától, ezért a Weblapon tiltott 8 hetesnél fiatalabb állatot hirdetésben szerepeltetni, kivéve, ha a hirdető megjelöli, hogy az állat csak a 8 hetes kor betöltése után vehető át.
  • Kutya tulajdonjogát átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochip) történő megjelölése után lehet a 41/2010. (II.26.) Korm. rendelet rendelkezései szerint. A mikrochip rendelkezésre állását, illetve adott esetben annak tényét, hogy a chipezés költsége a vásárlót terheli, fel kell tüntetni a hirdetésben.  Ennek hiányában a Társaság megtagadhatja a hirdetés megjelentetését.
  • Amennyiben jogszabály előírja, illetve amennyiben az állat ilyennel rendelkezik, a hirdetésben fel kell tüntetni a kisállat egészségügyi könyv rendelkezésre állásának tényét. Fel kell tüntetni a hirdetésben továbbá, hogy az állat kapott-e veszettség elleni oltást, valamint az ennek igazolására szolgáló dokumentumok meglétét. A jelen pontban foglalt információk feltüntetése hiányában a Társaság megtagadhatja a hirdetés megjelentetését, illetve kétség esetén a Társaság a hirdetőtől a vonatkozó dokumentációt bekérheti.
  • Ha az állatot nem magánszemély, hanem tenyésztő hirdeti eladásra, a kennel nevét fel kell tüntetnie a hirdetésben. A Társaság fenntartja a jogot arra, hogy a tenyésztőtől a kennelre vonatkozó dokumentumok közlését kérje. Amennyiben a hirdető a Társaság e kérésének ésszerű határidőn belül nem tesz eleget, a Társaság megtagadhatja a hirdetés megjelentetését.
  • Kutya, macska, és egyéb kedvtelésből tartott kisállat csak pénzért és örökbefogadásra hirdethető, termékre nem cserélhető.

Korábban már több cikkünkben is feszegettük a kérdést, hogy vajon a különböző hirdetési oldalak is felelősek-e abban, hogy a szaporítást népszerűsítik azzal, hogy oldalaikon szabad teret engednek annak, hogy bárki kutyát adjon el, illetve vegyen „termékként”.

Üdvözöljük a lépést, reméljük ezzel megindult valami, és a többi hirdetési oldal is követni fogja a példát!

 

 

Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
Szabályzat forrása: Jófogás.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...