Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyahordozás rejtelmei

Gyakran kérdezik tőlem, hogy miért viszem a kutyámat, Tatyit hátizsákban vagy hordozóban? A válasz alapvetően az, hogy egy betegség miatt jóval fogékonyabb a fertőzésekre, mint egy átlagos kutya, ezért mondjuk egy budapesti belvárosi séta komoly veszélyekkel járna az egészségére nézve. Az igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy nagyon megszerettük a hátizsákos létet, mivel így számos lehetőség nyílt meg a számunkra, amelyekről azelőtt álmodni sem mertünk.

Hátizsákkal például nem kell BKV bérletet venni, és alapvetően a tömegközlekedés is sokkal egyszerűbb, például egy zsúfolt járaton vagy a mozgólépcsőn. De mindemellett a legjobb az, hogy így semmi nem szab határt a felfedezéseinknek! Nyáron, melegben éppúgy vihetem magammal Tatyit kirándulni, hiszen ha aszfalton kell menni, csak felveszem a zsákba, ha nem bírja a hőséget vagy az emelkedőt, akkor szintén. Esőben, szélben, hidegben vagy nagy hóban is remek dolog, nem beszélve a via ferratázásról vagy a várak, kilátók lépcsőiről. Semmi nem állhat az utunkba, és nem kell otthon hagynom Tatyit, minden kalandban benne lehet!

A hátizsákos hétköznapok során sokan megszólítanak, és gyakran azért kérdeznek a hátizsákról, mert szeretnek kirándulni, túrázni, de az idős kutyájuk már nem bírja úgy, viszont nem szívesen hagyják otthon. Van olyan gazdi is, aki a mozgássérült kutyusát viszi így magával.

A kutyahordozóknak és kutya-hátizsákoknak ma már rengeteg típusa létezik: alapvetően vannak a kutyatáskák, az átvetős hordozók és a hátizsákok.

Válltáskák

kutyatáska - kutyahordozás
Vállpántos kutyatáska

A kutyatáska talán a legismertebb ezek közül, aminek az az előnye, hogy mint egy válltáskát lehet használni, tehát közel tudhatod magadhoz a kutyádat és nem okozol forgalmi akadályt a négyeshatoson, viszont a vállpántos kialakításból adódóan ha a kutyád mondjuk 3 kg-nál nehezebb, akkor elég kényelmetlen tud lenni, ráadásul a dizájn többnyire inkább feminin. A két vállpántos hordozók között talán a legelterjedtebb az, amelyik lényegében csak egy merevített aljú, puha táska, amiből a kutyus feje kikandikál. Ezen kívül kaphatók még olyanok is, amelyek zártak, mint egy boksz, és cipzáras megoldással nyithatók oldalt és/vagy felül, a kutya pedig hálós ablakokon keresztül nézeget ki a külvilágba. Ez utóbbi kialakításúból érdemes olyan választani, ami megfelel a vasúti és légi utazási feltételeknek (IATA).

Átvetős hordozó

átvetős hordozó - kutyahordozás
Állítható pántos átvetős kutyahordozó

A sima kétpántos válltáska verziónál kényelmi szempontból eggyel átgondoltabb, a közepes testű kutyák szállítására is alkalmas átvetős hordozó, amelyet nagyjából 10-12 kg terhelhetőségig gyártanak. Ez egyébként körülbelül az a súlyhatár, amit még hosszútávon el is lehet bírni féloldalasan cipelve. Az átvetős hordozók között vannak olyanok, amelyeket kifejezetten városi használatra fejlesztettek, és vannak outdoorosabb verziók is, amelyek között már férfias gazdik is találhatnak az ízlésüknek megfelelőt. A vállpántos hordozók között találhattok fix és állítható pántosokat, illetve olyanokat, amelyek a mellkasra fekszenek fel és olyanokat is, amelyek inkább csípőmagasságban lógnak. Érdemes felpróbálni, hogy melyik a kényelmesebb viselet. Itt is létezik zárt és nyitott verzió, mint a válltáskák között, de a legtöbb légitársaság ezeket nem engedi a fedélzetre.

Nekünk egy mosható és meleg, wellsoft anyagú hordozónk van, állítható, széles vállpánttal. Szeretem benne, hogy télen melegen tartja a kutyát, és mivel állítható a pánt, ezért vastagabb kabáttal is kényelmesen tudom hordani. Jó még, hogy van egy nagy zsebe az elején, amibe be tudom tenni a pórázt és a többi kutyás kelléket. Azt tapasztaltam, hogy ez a típusú hordozó hosszú távon sem kényelmetlen a kutyáknak, Tatyi például egy hosszabb szaladgálás után simán el is alszik benne. Amikor nem volt még hátizsákunk, akkor túrázni is vittem magammal, nagy hóban, de a féloldalas terhelés miatt nem éreztem akkora mozgásszabadságot, mint a hátizsákkal.

Tatyi a tatyijában - kutyahordozás
Várlátogatáshoz is remek a hátizsák

Hátizsákok és hibridjeik

hálós merev háti hordozó - kutyahordozás
Hálós, merev házi hordozó

Kétségtelen, hogy az előbbi két hordozóhoz képest a hátizsák adja a legnagyobb mozgásszabadságot a gazdik számára, és egyben ez a legbiztonságosabb megoldás, ha terepen használod a hordozót. Mivel a súlyelosztás egyenletes, ezért jobban meg tudod őrizni az egyensúlyodat, és mindkét kezed szabad. A hátizsákok között is léteznek városi és outdoor verziók, vannak olyanok is, amelyekbe a kutyán kívül még a túrafelszerelés is befér. Terhelhetőség tekintetében akár 25 kg-os kutyát is vihetsz magaddal, ami nyilván erőnlét kérdése. Létezik egy érdekes hibrid megoldás, amely gyakorlatilag egy hátra is felvehető hálós textil boksz, ami kifejezetten praktikus, ha sokat utaztok és át kell szállni, de egyébként elég bumfordi fazon és nagy helyet foglal.

mellkasra tehető hordozó - kutyahordozás
Mellkason is viselhető hordozó

A hátizsákok speciális verziója még a mellkason is viselhető hordozó, amely gyakorlatilag olyan, mint egy babahordozó, a kutya lábai kilógnak belőle, és úgy nézeget a világban. Van, aki esküszik erre a megoldásra, de nem tudom, hogy hosszútávon mennyire kényelmes a kutyának.

A mi hátizsákunk egy kifejezetten kutyások számára fejlesztett modell, amelyet úgy alakítottak ki, hogy hosszú távú használat során se terhelje a kutya gerincét, mivel megfelelő beállítás mellett megtámasztja a kutya hátát. Az állítható pántokkal kényelmes viselet nekem is. Több modell közül lehet választani, nekünk egy oldalt hálós, jól szellőző darabunk van, amelyhez lehet úgynevezett „snugglert” rendelni. Ez egy meleg bebújó, ami védi a kutyát a hidegtől és az esőtől. Sok száz kilométer túrázás és kirándulás után azt gondolom, hogy nagyon kényelmes útitárs ez a zsák, amit reményeim szerint még sokáig nyúzhatunk együtt.

 

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: amazon.com; tatyiandme; pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...