Saját KB bal
Saját KB jobb

Olcsó kutya nem létezik

Sok emberben felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan lehet, hogy egy kutya eladási ára igen széles skálán mozog az interneten. A divatirányzatok bizonyos fajták iránti keresletet megnövelik, így a kínálat is bővebb lesz, általában az ár (és a minőség) csökkenésével egyidejűleg. Nem a származási lap az igazi költség! Az csupán 6000 Ft kutyánként.

Egy felelős tenyésztőtől származó kutya megvétele valóban nagyobb anyagi beruházás, mint a zöldséges Merci csomagtartójából származó hasonló eb, de vajon ez miért van így?  A tenyésztők nagy része nem a kiskutyáiból él, van civil munkája, a fizetéséből tartja fenn az állatait, a kiskutyák eladásából befolyó összeget visszaforgatja a kutyatartásba, valamint adózik utánuk.

A felelős tenyésztő csak azokat az egyedeket engedi szaporodni, akik megfelelnek az adott fajta standardnak (ez egész Európában egységes), teljesítik az egészségügyi szűrési feltételeket, és több bíró véleménye alapján jól képviselik az adott fajtát. Ahhoz, hogy ezeket a feltételeket teljesítsék, kutyakiállításokra neveznek és versenyeznek. Mivel szükséges hogy szépek legyenek a versenyen, jó minőségű táppal kell etetni őket kölyök koruk óta, ki kell képezni, hogy megfelelően viselkedjen egy ilyen eseményen, és az úgynevezett ringdresszúra elsajátítása is fontos. A szőrápolást vagy profi kozmetikusra bízzák, vagy kitanulják a tulajdonos az adott fajta ápolásának előírásait, és saját maguk készítik fel az ebek bundáját a kiállításra.

Milyen állatorvosi költségei vannak a kutyának a tenyésztésbevétel előtt? Csípő és könyök röntgen bódításban, szívultrahang, bizonyos fajtáknál hivatalos szemszűrésre is szükség van. A legtöbb fajtának van vérvizsgálata, a saját betegségeik egy részére, amit szintén előírnak a tenyészthetőséghez.

Nutro Mars kutyabarátMinden sikerül, egészséges, tenyészthető. Mi a következő lépés?

Hasonló kaliberű tenyészpartner választása, majd ciklusdiagnosztika szukánál, termékenyítőanyag vizsgálata a kannál. A tüzelés alatt vérvételből lehet a szukánál meghatározni, hogy mikor érdemes a kanhoz utazni (hiszen a felelős tenyésztő nem feltétlen a legközelebbi kanhoz viszi a szukáját, hanem igyekszik különleges, egészséges vérvonalakat behozni az országba, így van, hogy többezer kilométert utaznak).

mars nutroMegtörténik a fedezés (nem térünk ki a hűtött és fagyasztott anyaggal történő termékenyítésre, ami egy vagyonba kerül), majd 3,5 hét múlva ultrahang alapján megállapítható a vemhesség fennállása.

A kutya 9 hétig vemhes, utána jönnek világra a kiskutyák. Jobb esetben maguktól, de több fajta császármetszéssel tud csak utódokat világra hozni.

A kiskutyák megszületése után 2-3 hétig folyamatos felügyeletet igényelnek, ilyenkor a civil munkában szabadságolják magukat a tenyésztők, a családtagjaikkal beosztják egymás között, hogy ki szoptatja éjjel a babákat, ellenőrzi a mamakutyát. A babákat féreghajtani kell 2 hetes koruktól, oltani, chipezni, származási lapot kiváltani (6000 Ft/kutya), és szintén jó minőségű táppal etetni. Törvény szerint 8 hetes kora előtt tilos kölyköt elhozni az anyja mellől!

Ezen felül a megbízható tenyésztő nem passzolja el a már kiöregedett kutyáit, hanem életük végéig gondoskodik róluk (3-4 alomnál többet nem illik egy szukától lehozni).

Az új gazdiknak a tenyésztő segít, ajánl állatorvost, tápot, kutyapanziót, és azt is egyértelműen jelzi, hogy az adott családnak nem ez a megfelelő fajta.

Mit tud a piaci, olcsó kutya?

Ezek közül semmit. Gagyi tápot eszik, évente kétszer szül, lezsarolják a kis testét, majd kidobják, vagy menhelyre adják. A kölykök gyakran oltás, chip nélkül, sokszor férgesen, bolhásan kerülnek az új tulajdonosokhoz, és a legtöbb probléma az évek során fokozatosan kerül felszínre, hiszen semmilyen betegségre nem lettek vizsgálva a szülők. Megéri?

Ne felejtsük el, hogy amíg kereslet lesz az olcsón beszerezhető kutyára, addig lesz rá kínálat is (azért ne vegyünk meg egy kiskutyát, mert megsajnáltuk a rossz körülmények miatt, ezzel támogatjuk a szaporítót, hogy több ilyen kölyköt hozzon létre).

(x)

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...