Saját KB bal
Saját KB jobb

Kétmillió fát ültetett a híres brazil fotós 20 év alatt

Feleségével együtt 20 év alatt újjáélesztették a lakóhelyükön kipusztult őserdőt.

Sebastião Salgado világhírű brazil fotóművész egy farmon nőtt fel, innen ered a természet iránti szeretete és tisztelete. 2017-ben a Műcsarnokban láthattuk Genesis című kiállítását, mely egy olyan nyolcéves expedíció eredményéről számolt be, mely a bolygó még érintetlen tájait mutatja be különös érzékenységgel – hegyek, sivatagok, óceánok, állatok és népek.

Salgado munkája során különösen érzékennyé vált az emberiség pusztító társadalmi-gazdasági jelenségeivel szemben, hiszen pályafutása során olyan területeknek ásott a legmélyére, melyet felszínesen szinte mindenki ismer, de az igazi arcát csak kevesen tudják elviselni. Ilyen fontos projektje volt a Workers (Munkások, 1993) című album elkészítése, amely a kétkezi munkások életmódját mutatja be, vagy a Migrations (Migrációk, 2000) című kötet, mely azokat a tömegeket mutatja be egy egészen más szemszögből, akik természeti katasztrófák, éhség, háború elől menekülnek.

„Bolygónk mintegy 46% százaléka még mindig pontosan olyan, mint a teremtés idején. Meg kell óvnunk azt, ami fennmaradt.”

Sebastiao Salgado Genesis

Salgado szavai nem csupán elméletbeli felvetések. Valóban komolyan gondolja a tenni akarást és ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy feleségével 20 év alatt összesen 2 millió fát ültettek brazíliai farmjuk környezetében. Ezzel pedig tulajdonképpen visszaállították az őserdőt, melyet újra állatok és pompás növények népesítenek be.

Létrehozták az Instituto Terra szervezetet, mely az oktatáson és környezetvédelmen túl megpróbálja felhívni az emberek figyelmét arra, hogy csupán 15 év alatt egy kész erdőt lehet létrehozni a semmiből. Ez pedig kiemelkedően fontos a folyamatos erdőtüzek és a botrányos brazil erdőirtás tekintetében.

Salgado és felesége

Hazánkban a legnagyobb civil kezdeményezés jelenleg a 10 millió Fa csoport nevéhez fűződik. Országos felhívásuknak és szervezésüknek köszönhetően alig 4 hónap alatt több, mint 10 000 fát ültettek és ez a szám rohamosan nő. Ha kedvet kaptál a fa ültetéshez, csatlakozz hozzájuk!

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: metro.co.uk, Facebook
Fotó: metro.co.uk
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...