Saját KB bal
Saját KB jobb

Karácsonyi kutyák – rémálom az ünnepek után

Mindenki ismeri a klasszikus képet, ahogy a kisgyerekek bontogatják az ajándékcsomagokat szenteste, és egy, az oldalán átlyukasztott, masnival átkötött dobozból halk nesz – rosszabb esetben sírás szűrődik ki. Senki sem örülne neki, ha egy sötét, levegőtlen dobozba zárják, meglepetés ide vagy oda. A karácsonyi kisállat ajándékozás kockázatos játék, és ha valaki veszít benne, az biztosan a kutya lesz. Ne ajándékozz állatot, ha csak nem vagy teljesen biztos mások jövőjében!

 

 

Karácsonyi kölyökkutyák

Mi sem tesz boldogabbá egy embert, ha örömöt okoz a másiknak – de cseppet sem mindegy, hogy az öröm mennyire pillanatnyi. Az ünnepi meghitt hangulat villámgyorsan elillan, sőt, rémálommá válik, ha csak a szürke hétköznapok maradnak, márpedig egy kutya gyorsan szét tudja rombolni minden illúziónkat a kellemes, belesüppedős, nyugodt életről.

A kutya mellé nem jár szocializációs applikáció

Egyetlen ajándékozott kutyával sem jár együtt a szobatisztaság, a fegyelem, a szocializáltság, és egyetlen emberből sem váltja ki a felelősséget, a szeretet és törődés iránti igényt, ha nem önmaga választotta ezt az élethelyzetet. Az ember döntése attól felelős, ha kutyát vállal, hogy felkészül minden eshetőségre, végig gondolja, hogy mit, mikor és mennyit tud vállalni.

– Az ajándékba kapott kutyával együtt jár egy előre nem mérlegelt felelősségvállalás

– A leendő gazdi kimarad a kiválasztási folyamatból, nem választhatja meg, kivel fogja leélni a következő tizenévet – olyan, mint egy nem megválasztható rokon

– Egyáltalán nem biztos, hogy ha tudunk is valamit a leendő gazda preferenciáiról és kutyás előéletéről, biztosak lehetünk benne, hogy ezúttal is ugyanarra vágyik

– Nem csak a cuki oldal marad a kutyával új otthonában, hanem a szocializációval, neveléssel, és az életvitelével járó nehézségek is jó esetben több mint 10 évre.

Csak a gyerek kedvéért soha!

Mondjuk ki: a gyerekek nem tudják vállalni a kutyával járó felelősséget, még egy tizenéves sem. Így, ha kizárólag az ő kérésüknek akarunk eleget tenni, NE tegyük! Csak abban az esetben lepjük meg a gyereket kutyával, ha azt valójában magunknak ajándékozzuk, és mi vállaljuk a vele járó feladatokat és nehézségeket. Ha a gyermek vágya volt, akkor elvárhatjuk tőle, hogy kivegye a részét a feladatokból, de csakis a korának megfelelően és ne nyomást helyezve rá. Nem bűn, ha egy gyerek vágyik egy kisállatra, de utána nem mutat többé érdeklődést iránta. A szülő részéről azonban már az, ha egy hóbort oltárán feláldoz egy élőlényt. Nem mentség, hogy valaki nem készül fel arra a helyzetre: mi lesz, ha az ünnepi lelkesedés lankadni kezd.

Nem az ünneppel van baj, hanem a felelősséggel

Nem tilos az ünnepekkor meglepni a családot egy kutyával. Főleg, hogy ilyenkor a legtöbben együtt vannak, otthon, szabadságon, remek lehetőség, hogy egy új jövevényt illesszünk az életünkbe. De tegyük mindezt körültekintően, mindenki beleegyezésével. A felnőtteket, akik érintettek lesznek a kutya életében, lehetőleg ne hagyjuk ki a döntésből, akármennyire is szeretnénk meglepetést okozni nekik. Válasszunk velük együtt, és maximum tegyük varázslatossá az eb hazaérkezését. De a jövetelét semmiképp. Egy váratlan vendéget, aki tíz évre a kanapénkon ragad, nem biztos, hogy sokáig szívesen látunk.

 

Cikkajánló:

Családok látják vendégül hálaadáskor a menhelyi kutyusokat

22 kölyökkutya halálát okozta az illegális kereskedő – vajon milyen büntetést kap érte

A feleség titokban lefilmezte férjét, amint két kutyájukkal küzd, hogy kidobhassa a karácsonyfát

 

 

(kutyabarát.hu)

Fotók: pexels, wikimedia
 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...

Weboldalunk a felhasználói élmény növelése érdekében sütiket használ. Elfogadom Tovább olvasok