Saját KB bal
Saját KB jobb

A nők jobban alszanak kutyájukkal, mint saját párjukkal

A legújabb kutatás eredménye legalábbis ezt mondja: a jobb alváshoz mutasd meg a partnerednek, hol van a kanapé, és hívd inkább Buksit. Ugyanis nem csak a kényelem érzetük nagyobb ilyenkor a hölgyeknek, de nagyobb biztonságban is érzik magukat, mint egy ember mellett.

 

A Buffalo Egyetem kutatói azt tanácsolják a hölgyeknek, hogyha jobban szeretnének aludni, aludjanak inkább kutyával, mint saját partnerükkel. Christy L. Hoffman professzor vezetésével a kutatók 962 nőt kérdeztek meg az Egyesült Államokban. Ebből a mintából 55 százalék azt jelezte, hogy legalább egy kutyával megosztja az ágyát, és 31 százalékuk pedig legalább egy macskával. E nők közül 57 százalék egyben a partnerével is aludt.

A résztvevők kitöltöttek egy kérdőívet az alvásuk minőségére vonatkozóan, illetve hogy mennyire érzik magukat biztonságban kedvencük közelében. A partnerükkel alvóknak szintén hasonló kérdésekre kellett válaszolniuk. Miután kielemezték az adatokat, Dr. Hoffmann és csapata azt találta, hogy az emberi partnerek és a macskák egyaránt zavarták a nők alvását, ellenben a kutyák kimondottan megnyugtatták őket.

A kutatók azzal magyarázták az eredményeket, hogy a kutyát tartó hölgyeknek valószínűleg szigorú, rendezett napi rutinjuk és alvási szokásaik vannak, mint azoknak, akik nem tartanak kutyát. Valamint a kutyák alvási periódusa általában jobban egybeesik az emberekkel, mint a macskáké.

A biztonság terén is erős az ebek jelenlétének fontossága: egyszerűen kényelmet és biztonságérzetet biztosítanak gazdáiknak, ha ott vannak az ágyban, és feltételezhetően figyelmeztetnék gazdijukat, ha valami történne körülöttük. A kutatókat is meglepte az eredmény, hogy egy nő nagyobb biztonságban érzi magát egy kutya mellett, mint saját emberi partnere mellett.

A kutatás azért koncentrált most elsősorban a hölgyekre, mert korábban az Arizona Mayo Klinika már végzett egy általános kutatást, ahol azt találták, hogy mindenkire jó hatással van, ha kutyájával alszik. Így Dr. Hoffmannék most arra voltak kíváncsiak, hogy a nők hogyan értékelik alvásukat, hiszen korábbi kutatások bizonyították, hogy a nők rosszabbul alszanak, mint a férfiak.

 

Még több kutatás:

A kutyák képesek felismerni az emberi viselkedés célját

Egy kutatás ugatás alapján osztályozza jónak vagy rossznak a fajtákat

Kutyáink hasonlóan öregszenek, mint mi?

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: huffpost
Fotók: pexels, wikimedia

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...