Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák képesek felismerni az emberi viselkedés célját

Újra magyar kutatókhoz kapcsolódik a felfedezés, amit az ELTE Etológia Tanszéke tett közzé. Az már eddig is biztos volt, hogy a kutyák képesek bizonyos mozdulatokat eltanulni az embertől, a most felvetett kérdés azonban ennél összetettebb volt: azt vizsgálták, hogy az ebek képesek-e továbblépni a gondolkodásban, és az adott feladat céljának hatására variálják-e a módszereket vagy egyszerűen maradnak a másolásnál.

 

A legtöbb gazdi laikusként is észreveheti, mennyire könnyedén megtaníthatók a kutyák bizonyos mozdulatokra, cselekvésekre, játékokra. A „Do as I do” tanulási módszer pontosan ezt a szociális képességet veszi alapul, az ELTE Családi Kutya Program kutatói azonban kiterjesztették a kutatást arra a kérdésre, hogy az ebek csak a mozdulatok másolására képesek, vagy az adott cél elérése érdekében képesek-e stratégiai alapon hozzáállni a megoldandó feladathoz.

A 20 kutyán elvégzett tesztek során kétféle feladatot kellett teljesíteniük: egyszer egy tolóajtós szekrény, máskor pedig egy billenő fedeles szemetes kinyitását kellett megoldaniuk. A feladatot kétféleképpen árnyalták: egyik esetben maga a mozdulat volt a cél, másik esetben azonban egy pénztárcát is meg kellett szerezni.

– Amennyiben a viselkedés célja nem fontos a kutyák számára, azt vártuk, hogy a »Csináld!« vezényszó elhangzására a kutyák a mancsukkal fogják kinyitni az ajtót, mert ez az emberi mozdulatnak megfelelő viselkedés. Ha azonban a kutyák értik és figyelik, hogy mi a célja a viselkedésnek, akkor nem a mozdulatot másolják, mert annak célját figyelik, és így a bemutatottól eltérő célorientált stratégiát is használhatnak (pl. orral nyitják ki az ajtót), hogy ők is kivegyék a céltárgyat – mondta el Miklósi Ádám, az Etológia Tanszék vezetője az ELTE közleménye szerint.

A Journal of Comparative Psychology nevű folyóiratban is publikált tanulmány szerint a kutyák nem érték be a puszta utánzással: ha a pénztárca kivétele volt a feladat célja, akkor sokkal inkább alkalmazták a maguk által megválasztott módszert a másolás helyett.

1. A kutya megfigyeli, ahogy a demonstrátor kinyitja a szemetes fedelét 2. A kutya a mancsával nyitja ki az ajtót, ugyanazt a mozdulatot használva, mint a demonstrátor (teszthelyzet: demonstráció cél nélkül) 3. A kutya kinyitja a szemetes fedelét az orrával, azaz máshogy, mint ahogy azt a demonstráció során láthatta (teszthelyzet: demonstráció céllal)Fotó: ELTE Etológia Tanszék

– Úgy tűnik, hogy a kutyák a csimpánzokhoz és a 12-18 hónapos csecsemőkhöz hasonlóan fel tudják ismerni mások viselkedésének a céljait. Egy szociális tanulási helyzetben, amikor felismerhető és látható a viselkedés célja, akkor a csecsemők és a csimpánzok is inkább saját eszközeikkel érik el a célt ahelyett, hogy a viselkedés pontos másolására törekednének. Ennek egy lehetséges magyarázata, hogy amint a kutyák célt társítanak a viselkedéshez, ez meggátolja őket abban, hogy a mutatott viselkedés részleteit megfigyeljék – tette hozzá Pogány Ákos, a tanszék adjunktusa.

 

Cikkajánló:

Egy kutatás ugatás alapján osztályozza jónak vagy rossznak a fajtákat

Kutyáink hasonlóan öregszenek, mint mi?

A szukák, a munkakutyák és a tömpe orrú fajták jobban figyelnek társaikra, mint a többiek

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: ELTE

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...