Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy kutatás ugatás alapján osztályozza jónak vagy rossznak a fajtákat

Az emberek általában szeretnek mindent listákba sorolni, így a legújabb kutatás összeszedte a leginkább rosszcsont kutyafajtákat – arra alapozva, hogy milyen gyakran ugatnak. Természetesen a lista ellentéte is elkészült, a legjobb kutyafajtákkal – már ha lehet ilyet meghatározni pusztán az ugatás mennyiségéből. Imádjuk őket, annak ellenére, hogy időnként néha nem úgy viselkednek, ahogy nekünk nem tetszik. De a kutyák ugatnak, ezt mindenki tudja.

 

Az adatgyűjtést a Furbo végezte, egy olyan cég, akik okostelefonos applikációkat gyártanak gazdik részére, hogy otthon is láthassák kedvenceiket. A felhasználóktól szerezték be az információkat, és kiderült, hogy a szamojéd gazdiktól érkezik a legtöbb visszajelzés az ugatás terén, átlagosan 52 alkalommal naponta. Őket követik a yorkshire terrierek, és bár nem lihegnek a szamojédek nyomában, de elfoglalták a második helyet a napi átlagos 23 ugatással. Ezzel ellentétben a legkevesebbet ugató fajta a berni pásztorkutya lett, nagyjából 3 vakkantással.

Íme a teljes lista, véleményünk szerint senkinek sem kell felkapnia a vizet a listázáson, hiszen minden kutya egyedi és ha ő és a gazdi boldogok együtt, akkor semmi más nem számít.

A legcsintalanabb kutyák ugatási átlag alapján:

1. szamojéd 52,8 ugatás

2. Yorkshire terrier 23,6 ugatás

3. Uszkár 22,2 ugatás

4. Bichon Frise 20,3 ugatás

5. Dobermann 19,6 ugatás

És a legrendesebbek:

1. Berni pásztor 3,1 ugatás

2. West highland white terrier 3,5 ugatás

3. Shetlandi juhászkutya 6,1 ugatás

4. Amerikai staffordshire terrier

5. Shiba Inu 8,1 ugatás.

Hol téved az eredmény?

Nem tűnik korrekt és objektív eljárásnak a kutyákat minősíteni, csak mert ugatnak. Természetesen a túlzásba vitt ugatás nem kedvez a békés együttélésnek, és még egy kutyaszerető embernek is idegesítő lehet, de fajtákat megbélyegezni jónak vagy rossznak pár egyed viselkedése alapján nem túl szakmai. Az ugatás teljesen természetes velejárója a kutyáknak, talán ez a felmérés segít abban, hogy a leendő gazdik kétszer is körüljárják a témát, hogy sűrűn lakott környezetbe milyen kutyát válasszanak, de semmiképp sem szabad azt hinni, hogy egy ilyen lista szentírás.

A kutyák például az alábbi okokból használhatják az ugatást, mint kommunikációs eszközt – fajtától függetlenül

– Territórium jelzése / védelme: idegen ember vagy kutya közeledte, illetve erre utaló hang kiválthat ugatást, hiszen jelzi a gazda felé és az idegen élőlény felé is, hogy meg védelmezi saját területét.

– Figyelmeztetés / félelem: Bármilyen ismeretlen tárgy vagy élőlény kiválthatja, a kutyák ugatással jelzik puszta jelenlétét vagy kifejezik saját bizonytalanságukat az új helyzetben.

– Unalom / magány: A kutyák régóta családtagként élnek, van olyan egyed, aki nehezebben viseli az egyedüllétet, erre pedig ugatással reagál.

– Üdvözlés / játék: Ugathatnak izgalmi, boldog állapotban, mikor üdvözlik a gazdit vagy épp a játék hevében.

– Figyelemfelkeltés: sok kutya használja az ugatást, hogy felhívja az ember figyelmét valamire – például akár arra, hogy ő maga szeretne valamit (pl. séta).

– Szeparációs szorongás: Egyedül maradva gyakori kísérő cselekvés. Ilyen helyzetben azért gyakori az ugatás, mert legalább a saját hangjukat szeretnék hallani.

 

További hasznos tartalmak:

Fontos kölyök tények, mielőtt magadhoz vennél egyet

Minden fajtának megvan a maga fekete báránya – a hatalmas ki mit nem tud rovat

Angliából is végleg kitiltják az elektromos nyakörveket

 

 

(kutyabarát.hu)


Forrás: metro
Fotók: Getty (1), pixabay (2), wikimedia (3)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...