Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért ne ossz meg adathalász képeket – ilyenek a könnyező kutya fotók is

A közösségi média felületek nagyon sok mindenre jók. Segítenek hasznos tudást terjeszteni, otthontalan kutyákat tudnak összekötni jövendőbeli gazdijukkal vagy egyszerűen csak szórakoztatnak bennünket a különböző tartalmakkal. Azonban az adathalászok előszeretettel küldenek körbe az éterben olyan, a szívünkre ható képeket, amiket like-olva, megosztva hozzájuthatnak személyes adatainkhoz. Emellett általában fals információkkal karöltve terjednek, ami még veszélyesebb.

 

Nagyon sokan – más okokból ugyan, de vegyesen az idősebb és a fiatalabb generációkból egyaránt – még mindig nem tudnak különbséget tenni a valódi információk és az álhírek között. Az adathalászok egyik kedvenc „terméke” például a könnyező kutyák fotóinak terjesztése, főként olyan szöveggel párosítva, mint a „fogadjunk, hogy egyetlen megosztást sem kapok” vagy a „gazdáját sirató, menhelyre leadott kutya – írj kommentben egy áment, hogy lelke meggyógyuljon”.

Az ilyen tartalmak sokkal több kárt tudnak okozni, mint hasznot vagy akár csak egy megható pillanatot, ráadásul még egyetlen menhelyi eb sem lett boldogabb „ámen”-es kommentektől. Az érzelmekre hatnak, szimpatikus válaszreakciót és gyakran továbbküldést kiváltva a nézőkből. A hozzá kapcsolt fals információ ráadásul rossz képet alakít ki az állatokról az emberekben, ami csak tovább rontja a körülöttünk élő állatok – főként a kutyák humanizálását (emberiesítését).

Az állatok nem emberek

Az állatok nem sírnak – könnyezni könnyezhetnek, ennek különböző fizikai okai lehetnek – amikről korábban már beszámoltunk – de érzelmi okokból könnycseppeket morzsolgatni biztosan nem tudnak. Sokak számára ez kiábrándító lehet, de igaz. Nem fejeznek ki érzelmeket könnyek elhullatásával, ehelyett más, farok-, testtartásokat és mimikai elemeket használnak, ha szomorúságukat – érzelmeiket szeretnék kifejezésre juttatni.

Emberi viselkedést és gondolkodást elvárni kutyánktól egyáltalán nem jó irány, ami a köztünk lévő kommunikációt illeti, hiszen nem valós. Az alapérzelem készletük ugyan nekik is megvan, de többszörösen összetett, emberi érzésekre – a tudomány mai állása szerint – nem képesek. Ilyen például a hála is, amit rengeteg örökbe fogadó tévesen „elvár” újonnan hazavitt kutyájától, majd később csalódás éri, mert a befogadott eb, amint kialakult biztonságérzete, ugyanúgy le fogja bontani a lakást, cseppet sem fogja hálás szemekkel a helyén fekve várni a gazdit.

Fájdalom érzésekor se könnyekre várjunk, olvassuk az egyéb jeleket: az összegörnyedt háttartást, az összegömbölyödött fekvő pozíciót vagy a kínkeserves üvöltést.

Értsd, amit kutyád mond

Számos cikk született már kutyáink testbeszédéről: milyenek, ha stresszesek, ha szoronganak, miért ugrálnak, miért veszik ki a vacsorát a táljukból, miért rombolnak, miért válhatnak hirtelen agresszívvé. Ezeket már a kutya magunkhoz vétele előtt érdemes megtanulni, hogy első perctől kezdve helyesen értelmezzük kedvencünk metakommunikációját, és ne magyarázzuk félre őket pusztán az érzelmeink alapján. Akármennyire hiedelem-romboló: a kutyák nem tudnak örömből mosolyogni, nem sírnak könnyeket és nem igazán szeretik az ölelést sem – bár kivételek persze mindig vannak.

 

Cikkajánló:

Erősebb empátiát érzünk a rossz sorsú kutyák felé, mint egyes emberekkel szemben

Tényleg tudnak sírni a kutyák?

Valóban kezdjük emberként kezelni a kutyákat?

Festi a bundájukat, körmüket, öltözteti őket és partikat ad szőrös gyerekeinek

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
Fotó: wikimedia (3), flickr (1,2)
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...