Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi a krónikus ízületi gyulladás és hogyan csökkenthetjük a vele járó fájdalmat kutyáinknál?

Az osteoarthritis vagy degeneratív ízületi gyulladás az egyik leggyakoribb betegség az öregedő kutyák körében, de sajnos a fiatal kutyák sem mentesek a kockázattól. A fájdalmat a porc eróziója okozza, amely kipárnázza az ízületeket, valamint a betegség a szinoviális folyadék csökkenését eredményezi, amely az ízületek kenőanyagaként működik. Legyünk benne biztosak, hogyha az alábbi tüneteket észleljük, mielőbb meglátogatjuk állatorvosunkat.

 

Az osteoarthritis jelei

– sántaság

– merev járást

– gyors fáradás

– lassúság

– vonakodás a lépcsőktől, emelkedőktől

Egy alapos vizsgálat után megbeszélhetjük kutyánk lehetőségeit. Mint minden kezelési terv esetében, fontos a rutin kialakítása. Gyakran a terápiák kombinációja a leghatékonyabb. Íme néhány dolog, amit tehetünk, hogy csökkentsük kedvencünk fájdalmát.

Diéta és táplálkozás

Sokan, ameddig csak lehet, tartózkodnak a gyógyszerektől a káros mellékhatások miatt, és megkísérlik, hogy a természetes táplálkozáson keresztül könnyítsék meg kutyájuk fájdalmát. A ketogén diéta a kutyák számára egyre népszerűbb, és úgy tűnik, több orvosi kérdést megold, például gyulladást és fájdalmat „kezel”. 

A megfelelő ketogén étrendben egy túlsúlyos kutya nagyon kis erőfeszítéssel képes leadni a nemkívánatos súlyt. Ráadásul ezt a diétát előszeretettel használják epilepsziás kutyáknál.

Súly kontroll és gyakorlatok

Korhatártól függetlenül rendkívül fontos a kutya súlyának folyamatos figyelése. A felesleges súly szükségtelenül növeli az ízületekre nehezedő nyomást, és súlyosbítja az ízületi gyulladás okozta fájdalmat. Ezenkívül a fájdalom és a merevség az ízületekben még tovább súlyosbodhat a mozgás hiánya miatt, ezért fontos, hogy kedvencünk olyan súlyban legyen, hogy aktív tudjon maradni. A visszafogott gyakorlatok végzése az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a kedvencünk arthritiséből származó fájdalmat szem előtt tartva szabályozzuk a testtömegét. A mindennapok során számos rövid, de kényelmes séta kímélő lehet. Az úszás is nagyszerű tevékenység, mert nem gyakorol nyomást az ízületekre.

Gyógyszerek és kiegészítők

Különböző gyógyszerek és kiegészítők állnak rendelkezésre, amelyek segítenek csökkenteni az ízületi gyulladással járó fájdalmat. Soha ne adjunk semmilyen szert ellenőrizetlenül: forduljunk minden esetben állatorvosunkhoz.

A nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők nagyon hatékonyak a fájdalom enyhítésében. Egyes kutyák csak alkalmanként vannak rászorulva van ezekre a gyógyszerekre, de másoknál már a napi használat szükséges.

Az ízületes kiegészítők, mint a glükozamin és a kondroitin megerősíthetik a porcokat és javíthatják az ízületi kenést, elősegítve ezzel az ízületek egészségét.

A gyulladást csökkentő egyéb kiegészítők további enyhülést nyújthatnak. A szokásos kiegészítők közé tartoznak például az omega-3 zsírsavak.

Fizikoterápia – rehabilitáció

A fizikoterápia csodákra képes az arthritisben szenvedő kutyák életminőségében. A minősített kutya-rehabilitációs szakemberek speciális képzettséggel rendelkeznek a hidroterápia, terápiás ultrahang és speciális gyakorlatok terén a fájdalom csökkentése és a kutya mobilitásának növelése érdekében. Az eredmények gyakran azonnal felismerhetők és javulnak a rendszeres terápiával. Keressük meg a közelünkben lévő rehabilitációs központokat vagy szakembereket, sok múlhat rajta.

Akupunktúra

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás egyik formája, amely fokozatosan népszerűsödik a nyugati kultúrában, nálunk még nem igazán ismert, még kevésbé általánosan elfogadott. Az állatorvosi akupunktúra mégis segíthet számos egészségügyi állapot kezelésében, beleértve az osteoarthritist. A kezelések magukba foglalják a tűk beillesztését a test egyes területeire, de a folyamat gyakorlatilag fájdalommentes. Az akupunktúra ösztönözheti a hormonok, például endorfinok és kortizol felszabadulását, vezethet a fájdalom csillapodásához és az izomgörcsök oldásához.

 

Cikkajánlónk egészség témában:

Inkontinencia kutyáknál – okok és tippek

10 étel, ami segít a rák elleni harcban és a megelőzésben

A nyolc legegészségesebb zöldség és gyümölcs, amit kutyádnak adhatsz

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...