Saját KB bal
Saját KB jobb

A tudomány bizonyította, mikor a legcukibbak a kölyökkutyák

Az sosem volt kérdés, hogy kölyökkutyákkal bármit el lehet adni, annyira édesek. De vajon mitől függ, hogy mely életkorban tartjuk őket a legcukibbaknak és miért? Létezik optimális kor a maximális cukiságra?

 

A legújabb kutatás azt találta, hogy a cukiság csúcsa a 6-8 hetes kor, ekkor hatnak leginkább az emberek érzelmeire. Ez önmagában még nem lenne meglepő felfedezés, de az már annál érdekesebb, hogy nagyjából ebben a korban kezdenek el anyjuktól távolabb kerülni, és kötődni az emberekhez, tehát akkor a legédesebbek, amikor a leginkább szükségük van az emberi törődésre.

– Pontosan akkor a legvonzóbbak az ember számára, amikor a saját anyukájuknak elege lesz belőlük, ellöki magától őket, abbamarad a szoptatás és a mindennapos gondoskodás és elkezdik a saját életüket élni – nyilatkozta Clive Wynee, az Arizona Állami Egyetem pszichológia professzora.

A tanulmány szerint a cukiság versenyelőny lehetett a háziasításkor és a ma is szabadon élő kutyáknál is, ez a képesség pedig megmaradt a ma élő ebekben, hogy könnyebben kerüljenek kapcsolatba az emberrel, könnyebben fogadják őket örökbe és törődjenek velük.

A farkasokkal szemben óriási különbség, hogy egy farkas szülő akár kölyke két éves koráig is gondoskodhat utódjáról, a kutya szülők azonban általában 6-11 hetes koráig teszik ugyanezt. Ez a korai magára hagyás nagyon magas halálozási rátával jár, ha az ember nem lép közbe törődésével. A kimutatások szerint az ember nélkül a kutyák 80%-a elpusztul élete első évében.

Természetesen az arcforma is meghatározó: korábbi kutatások szerint a kutyák gyermekszerű kinézete, nagy szemük, fülük, kerek arcuk és kicsi szájuk is vonzóvá teszik őket, de ezek a tanulmányok nem néztek ideális kort a cukiságra. A jelenlegi vizsgálatot 51 (nagyon szerencsés) diák segítségével folytatták le: fotókat nézegettek különböző fajtájú és korú kutyakölykökről egészen a születéstől 7 hónapos korig, és arra kérték őket, hogy értékeljék a cukiságot.

Ennek alapján a legkevesebbre értékelték a születéshez közeli kinézetet, 10 hetes korban érte el a csúcspontot, majd onnan folyamatosan csökkent az idő előre haladtával. A kutatás következő szakasza az lesz, ahol már nem csak fotókkal dolgoznak, hiszen a cukiság megítélését árnyalhatja, ha például mozgásban látják az adott kutyát.

Az eredmény nem azt jelenti, hogy szeretetünk is csökken a kutya iránt 8 hetes kor fölött, sőt. Ez az idő mindössze azt jelzi, hogy ez az a pont, amikor leginkább felkeltik érdeklődésünket.

 

Még több érdekes kutatás:

Van bármi tudományos magyarázat arra, hogy kutyánk valóban szeret minket?

A kutyák minden kutyát kutyának néznek?

Függőséget és viselkedési problémákat okozhatnak a jutalomfalatok

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: livescience

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...