Amelyik kutya szeret kutya kakit enni, az a frisset szereti

Mondhatni, hogy a kutyák egy része tökéletes utcaseprő. Sok gazdi tisztában van vele: néhány kutyának megvan az a hajlandósága, hogy olyan dolgokat tegyen, ami kevésbé kellemes. Az egyik legfőbb ilyen az ürülék evés – legyen az macskáé, madáré, lovaké vagy magáé az emberé. Sokan szembesültek már vele, hogy kutyájuk a fajtársak vagy saját maguk kakiját is előszeretettel befalatozzák. A jelenségnek még neve is van: koprofágia. A mostani kutatás számos részletet feltárt a cseppet sem gusztusos témában.

 

A kutyák egy része igényes, ami a környezetét illeti: tisztán tartja fekhelyét és elkerüli a más kutyák által már beszennyezett területeket – valószínűleg ez egy ősi ösztönnek köszönhető a fertőzések elkerülésére. A legújabb kutatás pontosan ezért vizsgálta meg a kakievő kutyákat, hogy jobban megértsük a jelenséget, és segítséget kapjunk a viselkedés kezelésében.

A kutatás azt bizonyította, hogy a lényeges jellemzők nincsenek hatással arra, hogy kutyánk eszik-e ürüléket: ilyen volt a kor, a nem, az ivartalanítottság, a nevelés szintje, vagy az étrend. Az is bebizonyosodott, hogy sem a büntetés, sem a problémára kínált szerek nem működnek, hogy megszüntessük a viselkedést.  

A vizsgálati eredmények szerint a koprofág kutyák 80%-a csak azt a kakit eszi meg, ami nem régebbi, mint két napos, így a kutatás furcsa megoldást kínál a gondra: az, hogy mennyire tudjuk megakadályozni az ürülékevést, attól függ, hogy kutyánk mennyire fér hozzá az ürülékhez – tehát egyszerűen csak el kell kerülni a friss kutyagumit.

Az eredmények azt mutatták, hogy a mohóbb és a több kutyával élő kutyák inkább mutatnak ilyen viselkedést, a terrierek és a vérebek közt is nagy számban találhatjuk meg a koprofágiát, míg az uszkárok nem igazán gyakorolják ezt a tevékenységet.  

A lehetséges okokról és evolúciós hátteréről már korábban beszámoltunk, a cikket itt megtalálod.

És hogy mi a megoldás? Gyakorlatilag az egyetlen lehetőségként a megelőzést találták: főként a minél frissebb kutyaürüléktől kell kedvenceinket távol tartani. És milyen egyszerű lenne ezt megoldani, ha mindenki felszedné kutyája után a piszkot…

 

Még több kaki:

15 meghökkentő tény a kutyákról

Miről árulkodik kutyánk ürülékének állaga?

Beszédes kutyakaki

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: popsci

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...