15 meghökkentő tény a kutyákról

Párat már ismertünk közülük, de akkor is csodálatos az összes. Nem lehet eleget tudni róluk, annyira fantasztikus részei életünknek.

1. A kutya orrlenyomata annyira egyedi, mint az emberi ujjlenyomat

Állítólag nincs két egyforma orrlenyomat. A Kanadai Kennel Klub 1938 óta elfogadja az orr lenyomatot, mint a kutya identitásának igazolását.

 

2. Néhány kutyának, mint az újfundlandinak is, hártya van a lábujjai között

A portugál vízi kutya is ilyen: azoknak a munkakutyáknak, akik sok időt töltenek vízben, hártya feszül az ujjai között, így jobb úszásra képesek.

 

3. Kutyáink főként kutyás dolgokról és rólunk álmodnak

Kutyáink alvási fázisai között ugyanúgy megtalálható a REM fázis, ahol a legtöbb álom képződik. Mivel ők is az aznapi élményekből táplálkoznak ilyenkor, ezért álmaik is rájuk, az életükre jellemzőek, és mi, emberek is elvileg gyakran szerepelünk benne. Bővebben a kutya álmokról itt olvashatsz

 

4. Ki tudják szagolni az emberben zajló betegségeket, fertőzéseket

Az ember orrában 5-6 millió receptor található, míg a kutyákéban 220 millió. Számos kutya képes jelezni az ember testében végbemenő változásokat: például a rákos megbetegedéseket, a vércukor szint változását vagy különböző fertőzéseket. Egy 2009-es kutatás eredményei alapján a részt vevő kutyák 90%-a sikeresen felismerte a rákos elváltozásokat a minták között. Itt megismerheted a magyar rákkutató kutyákat, de bővebben olvashatsz a cukorbetegek segítő kutyáiról is.

 

5. Máshogy látnak, mint mi

Régebben még úgy hitték, hogy a kutya fekete-fehérben lát, de idővel egy új lehetséges képet alkottak a tudósok, amit kedvenceink láthatnak. A kutya szeme és látóképessége úgy fejlődött, hogy elégségesen meg tudja különböztetni a tárgyakat a környezetétől. Látásuk nem olyan éles, mint az emberé, és a színeket is máshogy érzékelik. Itt és itt még több információt találsz.

 

6. Mégis sokkal jobban látnak a sötétben, mint az ember

Eltérően az embertől az ideghártya alatt egy színes fényvisszaverő réteg is megtalálható a szemükben. Ezt fénylő kárpitnak nevezik, ez teszi lehetővé számára, hogy szürkületben vagy akár sötétben is – pl. a Hold és a csillagok fényénél – viszonylag jól lásson. Már aki…

 

7. A labrador régóta a legnépszerűbb fajta a világon

Az Egyesült Államokban 26 éve vezeti a listát. Második és harmadik helyen a golden retriever és a német juhászkutya áll. A labrador az interneten található összes toplistán az élen áll.

 

8. A kaki illata számukra isteni

Mivel orruk sokkal érzékenyebb, valószínűleg az illatokat is jobban tudják differenciálni. Ez is lehet az oka annak, hogy számunkra minden gusztustalan dolgot ők vonzónak találnak. Természetesen a vadász ösztönükkel is összefüggésben van a saját szaguk elleplezése.

 

9. Az alvás közbeni összekucorodás ősi védekező ösztön

A hűvösebb időben gyakrabban előfordul, de alapvetően egy védelmi mechanizmus áll a háttérben: értékes szerveiket védik az összegömbölyödéssel a lehetséges ragadozókkal szemben. Ennek ellenéteként a kinyúlt, ellazult, háton alvás egyik jele lehet, hogy kedvencünk teljesen biztonságban érzi magát.

 

10. A saluki a legősibb kutyafajta ma is létezik, időszámításunk előtt 329 körül tűntek fel az ember mellett

Néhány történész azzal egy időben határozza meg a saluki felbukkanását az ember mellett, Egyiptomban amikor Nagy Sándor meghódította Indiát. Ez alapján a legrégebben ismert kutyafajtának számít a maga több mint 2300 évével.

 

11. Pusztán hangszínünkből megérzik a hangulatunkat

Hasonló területén található az agyuknak az érzelem felismeréshez szükséges rész, így ők is képesek érzelmeket, hangulatot felismerni pusztán a hangunk alapján. Logikus, hiszen az emberek évszázadok óta tenyésztik a kutyákat, ezért az agyuknak legalább egy részét az emberi jelek értelmezésére érdemes fordítani.

 

12. A kínai nemesek a ruhaujjukba rejtették pekingi kutyáikat egy esetleges támadást kivédendő

A kistermetű pekingi palota pincsik eredetileg őrző-védő kutyák voltak az ősi Kínában, a nemesek ruhaujjukban hordták őket, hogy elriasszák a gyanús alakokat. Ők voltak az ősi paprika-spray.

 

13. A szomorú nézés ellenére a kutyák nem éreznek bűntudatot

A bűntudat eljátszása tanulható viselkedés, a gazdi reakcióira adott válasz reakciót kiismerve. Akármennyire jól csinálják, a bűntudat emberi érzés. Sok érdekességet olvashattok róla, hogy működik. De igencsak vicces tud lenni, ahogy mi rendeljük hozzá kutyáinkhoz bűneiket.

 

14. Ha elmúltál 30, már éltél, mikor bármelyik ma élő kutya megszületett

Nem tudományos tény, de attól még valószínűleg igaz és elég szomorú tény: Az egyik leghosszabb életű nyilvántartott kutya egy ausztrál eb, aki 29 évet és pár hónapot élt. Így, ha elmúltál 30, biztosan az összes ma élő eb utánad született. Így számolhatod ki kutyád emberi korát.

 

15. Van egy pár hely a világon, ami egy kutyásnak maga a mennyország

Az egyik ilyen a „Kóborok földje” Costa Ricán. 900 kutya él együtt a zöld hegyek-völgyek között, te pedig időpont kérés után közös kiránduláson vehetsz részt velük. Itt megnézheted a többi képet a mennyországról.

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: buzzfeed
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...