Saját KB bal
Saját KB jobb

Beszédes kutyakaki

Bár senki sem beszél szívesen róla, attól még fontos odafigyelni rá. Nagyon fontos információkat hordoz a kutyakaki, ezért nap, mint nap érdemes ránéznünk. És mivel úgyis összeszedjük, ez nem ró ránk plusz feladatot.

Amire érdemes odafigyelni:

Hasmenés –  ha egy kissé puhább a széklet még ne kezdjünk el aggódni, csak figyeljünk jobban oda, mit adunk a kutyánknak, hogy viselkedik, milyen a kedve. A hasmenés lehet, hogy csak egyszeri eset és annak az eredménye, hogy a kutya valami olyasmit evett meg, amit nem kellett volna, de jelezheti egy komolyabb probléma kezdetét is. Lehet élelmiszer intolerancia, allergia de a túletetés, azaz a szükségesnél nagyobb adagok is hasmenésbe torkollanak. Ha a kutyánk egy napon belül több alakalommal kifejezetten híg székletet produkál, azonnal fogjuk diétára. A diéta segít abban, hogy a szervezete megszabaduljon a kellemetlenséget okozó anyagoktól. Ha nem múlik a hasmenés, forduljunk állatorvoshoz.

Székrekedés – nem csak, hogy kellemetlen a kutya számára, de azt is jelzi, valami nincs rendjén. Érdemes megvizsgálnunk a kutya étrendjét, megfelelő arányokban tartalmazza-e a kutya számára szükséges alapanyagokat.

Méret és gyakoriság – árulkodik arról, hogy a kutya emésztő rendszere mennyire könnyen dolgozza fel a táplálékot, illetve arról is, hogy az eledel milyen mérétékben hasznosult a kutya szervezetében. Minél nagyobb a kaki, annál kevésbé tartalmazott hasznos, könnyen emészthető és jól felszívódó tápanyagokat az étel, amit adtunk neki. Gyanakvásra ad okot, ha pl egy kutyatáp csomagolásán azt látjuk, hogy majd kétszer akkora mennyiséget javasol a gyártó, mint más, eltérő minőségű kutyaeledel esetén.  A jó minőségű, jól felszívódó és hasznosuló eledelből kevesebb is elég.

Darabos széklet – meglepetéssel szolgálhat, ha felismerünk a kutyánk székletében néhány gyermekünktől elcsent, szétrágott színes ceruzát, ugyanakkor arról is kaphatunk információt, hogy milyen ételek azok, amelyek emésztetlenül haladtak át kutyánk testében. Előfordul, hogy akár a rizs is úgy jön ki, ahogy bement, ebben az esetben ne próbálkozzunk még diéta esetében sem a rizzsel, hisz teljesen feleslegesen terheljük vele kutyánk emésztőrendszerét.

Gázosodás –  a túlzott puffadás, pukizás sem mondható normálisnak, leginkább arra utal, hogy valamilyen összetevő erjedésnek indult a kutyánk emésztőrendszerében.  Szerencsétlen esetben a puffadás akár gyomorcsavarodást is okozhat, ami könnyen végzetes is lehet kutyánk számára.

Nem biztos, hogy mindenki számára egyértelmű, hogy milyen is az egészséges kutyakaki. Jó minőségű, kutya számára optimálisan összeállított eledel esetén a kutya az ételt könnyen és gyorsan megemészti, a benne lévő tápanyagok jól hasznosulnak, ebből fakadóan a távozó széklet pedig a viszonylag kicsi, jól formázott, sötétbarna színű, nedves, fényes felületű, könnyen felszedhető és a szaga is a normál keretek között mozog.

 

 

A kutyások élete nem mindig egyszerű, de mi is tehetünk érte, hogy jobb legyen:

Szülők vs gazdák

Több mint 4 kutyát sétáltatsz? Hampshire-ben bírság jár érte

Bécs nemet mond a kutyakakira

A kulturált kutyatartás szabályai – Kakitündér biztosan nem létezik!

 

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...