Szájnyalogatás? Sokkal több van mögötte

Az internet hétköznapi felhasználói egyszerűen csak „mlem”-nek hívják, a szakértők pedig már számos jelentést próbáltak hozzá társítani. A szájszél, az orr folyamatos nyalogatása egyfajta stresszoldó mechanizmus lehet, de egy kommunikációs eszköz is lehet annak kifejezésére, hogy a kutya vágyik egy jutalomfalatra vagy egy játékra. A legújabb kutatás szerint azonban még ennél is több: az emberi arckifejezésekre is egyfajta válasz reakció.

 

A legújabb viselkedés-lélektannal foglalkozó brazil tanulmány szerint a szájnyalás az egyik legjobb módszer arra, hogy kutyáink az emberek arcát olvassák és reagáljanak rá – egész pontosan a dühös emberi arcokra.

A vizsgálatban a kutatók 17 egészséges felnőtt kutyát néztek meg egy sor audió és videó jelzéssel szemben, amelyek mind pozitív, mind negatív érzelmeket képviseltek. 

Két képernyőn boldog és dühös emberi valamint boldog és dühös kutya arcok kombinációját mutatták be nekik – mindezt kísérő hangfelvételekkel. A kutatók minden olyan esetet dokumentáltak, amikor szájnyalást észleltek. Végül azt találták, hogy csak a dühös emberi arcok képei voltak megbízhatóan köthetők a szájnyálogatáshoz.

– A szájszélek nyalogatása csak a vizuális jelzések hatására indult el – nyilatkozta a tanulmány vezetője, Natalia Albuquerque, a Sao Paulo-i Egyetem kísérleti pszichológia doktora. – A kutyák gyakrabban nyalogatták a szájuk szélét az embereket látva, mint más kutyák képével szemben. A legfontosabb, hogy a megállapítások azt mutatják, hogy ez a viselkedés az állatok negatív érzelmeihez kötődik. – A kutatók azt találták, hogy a kutyák a dühös emberi arcokat látva körülbelül kétszer annyira nyalták a szájukat, mint amikor boldognak kinéző emberi arcokra tekintettek.

Az ember legjobb barátjának lenyűgöző érzelmi intelligenciája nem új keletű, de ezek a megállapítások arra engednek következtetni, hogy a kutyák és az emberek között még intimebb viselkedési fejlődés alakult ki, mint korábban gondolták. A kutatók úgy vélik, hogy ez a szájnyalogatás a kutya háziasítása során alakulhatott ki, és kifejezetten arra vezethető vissza, hogy a kutyák jobban kommunikálhassanak az emberekkel.

– Az arc kommunikációja döntő szerepet játszik számos állatfaj számára a szociális megismerésben, és a pozitív és negatív arckifejezések közötti különbségtétel alapvető lehet a sikerhez – írják a szerzők. – Ez különösen fontos a háziállatok számára, akik vegyes fajcsoportokban élnek az emberekkel, ráadásul a kutya egy olyan faj, amely nagymértékben támaszkodik a kommunikáció vizuális jelzéseire. –


További érdekes kutatások:

Hivatalosan is bebizonyosodott: a kutyák is tudnak féltékenyek lenni

Kutyáink és az alapérzelmek

A kutyák közös nyelven ugatnak

A kutyák érzelem felismerésének vizsgálata

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: live science

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...