Saját KB bal
Saját KB jobb

Kényszeres simogatók – mikor NE simogassunk idegen kutyákat?

Régóta tudjuk, hogy a segítő kutyákat nem simogathatjuk csak úgy meg, mert megzavarhatjuk őket munka közben, ami gazdájukra nézve súlyos következményekkel járhat. De vajon melyik kutyát milyen helyzetben nem kellene zavarni? Soha ne simogassunk idegen kutyákat?

Számos oka lehet, hogy egy gazdi nem szeretné, hogy kedvencét mindenki lépten – nyomon megsimogassa. De miért? Ki szeretnék sajátítani kutyájukat egyedül maguknak vagy lehetnek olyan okai, amiért valóban nem kellene idegen kutyákkal barátkozni? Íme pár magyarázat, amikor néhány gazdinak bizony nyomós oka lehet, hogy visszautasítsa valaki közeledését.

1. A kutyám siket vagy a látása nem jó

Semmilyen külsődleges jele nincs, így nem is tudhatjuk, ha egy kutya nem hall vagy nem lát jól. A közeledésünk azonban számára is meglepetés lehet, ami nem mindig szerencsés: megijeszthetjük egy hirtelen jövő mozdulattal, érintéssel, és ezzel védekező reakciót is kiválthatunk belőle. (Itt és itt többet megtudhatsz a siket kutyákról)

2. A kutyám cukin néz ki, de…

A szőrös plüsskutya effektus következménye. Számos olyan kinézetű állat van, akire szinte mindenki késztetést érez, hogy megszeretgesse, ez azonban megterhelő, sőt, ijesztő lehet az ebnek, főleg, ha többen közelítenek egyszerre. Ők teljes joggal érzik tolakodónak az emberektől kérdezés nélkül kapott ölelgetést, simogatást. Ha belegondolunk, hogy mennyi idő alatt borulnánk ki, ha minden második ember hozzánk érne, mert olyan bájosak vagyunk…


Kutyás vagy? Ez a módja, hogy korrektül közelítsd meg más kutyások kedvenceit:

– Soha ne hagyd, hogy egy gyerek egyedül menjen közel egy idegen kutyához (ismerőshöz se)

– Lehetőleg ne lépj oda egy idegen kutyához, mikor a gazdája nincs mellette

– Csak akkor érintsd meg a kutyát, ha arra gazdája engedélyt adott

– Először hagyd, hogy a kutya közeledjen, hogy megszagoljon

– Ha egy idegen kutya közelít hozzád, maradj nyugodt, állj egyenesen, és ne szuggeráld

(És így kerüld el, hogy egy kutya megharapjon)


3. A kutyám épp dolgozik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A segítő vagy valamilyen munkát végző kutyáknak erőteljes koncentrációra van szükségük. Egy vizsgálat alapján egy segítő kutyát egyetlen szupermarketes látogatás alkalmával közel 50-en akarják megsimogatni. A jelző felirat mit sem jelent sokaknak, mindig találnak valamilyen indokot, hogy meg kell szeretgetniük. A kutya vezetőjének sokszor az élete múlhat kutyája figyelmén – egy lány saját sérüléseivel hirdeti, miért ne zavarják kutyáját. (Erről bővebben ide kattintva is olvashatsz).

4. Éppen tanítom a kutyámat

A fiatal kutyákat módszeresen szocializálni kell a sétákhoz, az utcai zajokhoz, idegen emberek jelenlétéhez. A kölyökkutyák különösen vonzóak a kényszeres simogatóknak, pedig náluk különösen fontos lenne, hogy megfelelően – engedéllyel közelítsenek hozzájuk, hiszen a kutyák is így tudják megtanulni a megfelelő reakciókat.

5.  A kutyám egyszerűen nem szeretne barátkozni

Sokaknak furcsa, de vannak olyan kutyák, akik nem vágynak állandó figyelemre, simogatásra. Ahány kutya, annyi féle: a facebookon külön csoport is létezik olyan kutyások számára, akik ezzel a problémával küzdenek: kedvenceik vagy félnek az emberektől vagy csak megtartják a 3 lépés távolságot, és ha ezt valaki erővel átlépi, képesek agresszióval védeni a személye terüket. Az ilyen gazdiknak különösen figyelniük kell: hiába minden elővigyázatosság, nem mindig kutyáikon múlik, hogy bajba kerülnek. Sajnos sok ember nem tiszteli az eb személyes terét, a harapás következményeivel azonban a négylábúnak és a gazdinak kell majd számolnia.

Te tudod, mit jelent a sárga szalag a pórázra kötve? Ez is sokat segíthet!

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: bbc
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...