Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit tehetsz, ha kutyád nem kakil?

Nem mindig sikerül oda, ahova, és akkor, amikor kellene. Számos oka lehet kutyád székrekedésének, köztük egy egész furcsával is, ami arra utal, hogy a kutyák igencsak számítóan tudnak viselkedni, ha fontos nekik valami. Mindenesetre érdemes ezeket tudni, ha kedvencednél egy ideje elmarad a nagydolog.

 

Szeretjük, ha a reggel gördülékenyen indul, ha minden úgy megy, mint a karikacsapás. Néha kutyád nem így gondolja. Felkelt: ideje lemenni elvégezni a dolgát, majd addig húzza az időt, mikor már az egész reggelt sikeresen megutáltuk, és a munkából is elkéstünk.

Sokszor már imába foglaljuk a nevét, ha végre megáldja az anyaföldet egy kis nagydologgal. De miért tart ilyen sokáig és mi nehezítheti ezt az amúgy egyszerűnek tűnő tevékenységet? Valamint mit tehetünk, hogy javítsunk a helyzeten? Hiszen, ha huzamosabb ideig elmarad a kaki, az súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethet.

1. Bizonyosodj meg róla, hogy nem áll egészségügyi probléma a háttérben

Itt következik az érdekes rész. Egyes kutyák ugyanis villámgyorsan átlátják, hogy ha megvan a kaki, a séta további része ugrott. De mielőtt glóriát vonsz kis manipulatív zsenid feje köré, zárj ki minden egészségügyi tényezőt, ami okot adna arra, hogy visszatartsa ürülékét. A húgyúti fertőzések gyakori oka a vizelet visszatartásnak, a székrekedés pedig megakadályozhatja a kutya ürítését. Kérd ki állatorvosod szakvéleményét, mielőtt az alábbi módszerek bármelyikét megpróbálnád.

2. Találj egy nyugodt, eldugott helyet és nevezzétek ki kakilós helynek

Talán egy félreeső hely kiválasztásával tudsz neki segíteni abban, hogy ellazulhasson, és ne vonja el semmi a figyelmét, ne a többi kutyával való játékra koncentráljon, mikor már inkább nagydolgát kellene végeznie. A kaki összeszedését is sokkal könnyebb koordinálni, ha egy helyre szoktatjuk, így megtervezhetjük, hol szabaduljunk meg a szagos csomagtól, nem kell kilométereken keresztül magunkkal cipelnünk.

A legtöbb kutya szereti nyugodtan elvégezni a dolgát, sőt, sokan még azt sem szeretik, ha gazdáik nézik közben. Persze azért akadnak kivételek.

3. Alkalmazz pocak masszázst

Soha ne becsüld alá egy jó kis poci-simit. Kutyádat ellazítod, még azt hiheti, dicséred is, de közben a finom, az óra járásával megegyező irányú, körkörös mozdulatok segíthetnek elindulni kifelé. Azonban fontos, hogy soha ne forgasd a hátára kutyádat, mert könnyen okozhatsz gyomorcsavarodást (erről bővebben itt olvashatsz).

4. Használj parancs szót

„Végezd a dolgod”, „menj kakilini” – légy kreatív, akármit mondhatsz, a lényeg, hogy mindig ugyanazt használd. A szoktatásnál nagydolog végzése közben mondhatjuk, így a tevékenységet könnyen összeköti a parancs szóval – már, ha akarja. A fontos, hogy tisztázzuk, az utasítás kimondásakor nem sétálgatunk egy teljes órán keresztül

5. Mozgasd meg azt a popsit!

Már kölyökkorban azt javasolják, hogy közvetlenül a játékidő után vigyük ki a kiskutyát elvégezni a dolgát, mert minden fajta mozgás, játék, ugrándozás segít egy kutyának abban, hogy fizikailag és mentálisan is ellazuljon. A mindennapos sétákat szakítsuk meg olykor egy kis gyors futással vagy labdázással, lehet, hogy csak az a pár perc sokat fog segíteni a fontos dolgok elvégzésében!

 

Különleges sztorik:

A pár kutyája rosszullétet szimulál, hogy otthon maradjanak vele

Még az arckifejezésüket is tudatosan használják velünk szemben

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: barkpost
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...