Saját KB bal
Saját KB jobb

Tudatosan használják az arckifejezéseket a kutyák velünk szemben

Tudatos kommunikációt sugall az állatok arckifejezése, amikor emberrel kerülnek szembe – ez derül ki a legújabb kutatásból. E szerint nem véltelen az ártatlan árva kölyökkutya-tekintet sem, amit néha bedobnak. 

A tudósok legutolsó álláspontja szerint a kutyák sokkal több arckifejezést használnak, amikor egy ember figyel rájuk, mint amikor étel van a közelükben vagy magukban vannak. Ilyen arcjátékok például, hogy felemelik a szemöldöküket vagy a szemüket meresztgetik, hogy nagyobbnak tűnjön.

A kutatás ezzel megcáfolja azt a korábbi meggyőződést, hogy az állati arckifejezések nagyrészt tudattalan mozdulatok, reflexek, amelyek a belső érzéseket tükrözik, nem pedig a kommunikáció egy módját. Ez az állítás azt támasztja alá, hogy a háziasítás hosszú folyamata igen csak átformálta kedvenceinket.

„Az arckifejezéseken azt láthatjuk, hogy a kutya érzelmei erősen vezérlik az alakításukat, és képesek megváltoztatni őket, ha a körülmények is változnak körülöttük” – állítja Bridget Waller, a Portsmouth Egyetem evolúciós pszichológia professzora.

A kutatás azok mögé az eredmények mögé sorakozik fel, amiben sokkal erősebb kötődést írjnak le ember és kutya között, mint korábban – például, hogy az ebek a szavak mellett az emberi beszéd tónusait is érzékelik.

A kutatásban egy videó kamerát használtak arra, hogy 24 kutya arckifejezéseit rögzítsék, amikor egy ember rájuk néz, elnéz róluk, ad nekik jutalomfalatot vagy éppen nem ad. A felvételeket egy egész csapat elemezte képkockánként.

Az eredmény az lett, hogy amikor egy ember rájuk néz, több arckifejezésüket használják, míg amikor elfordul, ezekből visszavesznek. De az étel jelenléte nem befolyásolta az arckifejezéseiket. Mindebből azt lehet leszűrni, hogy a kutyák mimikája nem pusztán az izgatottságtól változhat, hiszen akkor az ételre is ugyanazt a reakciót mutatták volna, sokkal inkább az a céljuk, hogy a mancsuk köré csavarják a kétlábúakat. Amikor ételt is kaptak, akkor nem manipulálták az embereket különböző arckifejezésekkel.

A kutatás nem mutatta ki, hogy ez a fajta tudatos kommunikációs csak bizonyos emberek felé lenne egy már meglévő, mélyebb kapcsolat miatt, vagy egyszerűen egy jól megtanult viselkedés, amit bármelyik emberrel szemben képesek alkalmazni. Azt sem tudják még jelenleg megállapítani, hogy egyezményes arckifejezésekről van-e szó, amire minden kutya ugyanúgy képes lenne.

Egy biztos: a kutyák valóban érzékenyek a figyelmünkre. De ezt eddig is tudtuk.

 

Még több érdekesség, amiben a kutyák fejlődést mutatnak:

Hivatalosan is bebizonyosodott: a kutyák képesek féltékenynek lenni

A kutyák simán átverik az embert, ha kell

Kutyáink és az alapérzelmek

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: guardian
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...