Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyánk halálát okozhatja – a gyomorcsavarodás

Nagyon hasznos lehet, hogyha nem csak arra figyelünk, hogy kutyánk mit eszik, de arra is, hogy hogyan. Sokszor előfordul a puffadás, rosszabb esetben pedig az egyik leggyakoribb halálozási ok: a gyomorcsavarodás. Melyek a kockázati tényezők, és hogyan előzhetjük meg?

A túl nagy mennyiségű étel, majd ital bevitele, az evés utáni mozgás, hempergőzés és az elhízottság mind egy-egy ok arra, hogy kutyánk gyomra az étel súlyától átforduljon. Ettől sem a táplálék, sem a termelődött gázok nem fognak tudni normális úton távozni, aminek hatására súlyos állapotba kerülhet kedvencünk. Mindig figyeljük, hogy hasa nem puffadt-e, mert mindenképp rossz előjel.

Ezek mind negatívan befolyásolják, hogy kutyánknál puffadás vagy gyomorcsavarodás alakuljon ki:

– Nagytestű fajták

– Keskeny, mély mellkas

– Napi egyszeri etetés

– Túl gyors evés, habzsolás

– Etetés utáni mozgás, mozgatás

– Egyszerre nagy mennyiségű étel, majd ital fogyasztása

– Elhízottság

– Túl magasra helyezett etető tál

– Stressz

– Hanyatt fekvés, hempergés

 

Milyen stratégiákat vethetünk be, hogy elkerüljük ezt a leggyakrabban halálos kimenetű állapotot?

1.    Speciálisan kialakított tálat használhatunk, ami gátolja a levegő nyelést és a habzsolást.

2.    Etessünk egyszerre kisebb mennyiséggel, de gyakrabban. A mély mellkasú kutyákat akár 3-4x egy nap.

3.    Igyekezzünk kiiktatni az etetés alatti stressz faktorokat.

4.    Kerüljük az evés utáni mozgatást, biztosítsunk pihenőidőt.

5.    A nagytestű szukáknál csökkenti a kockázatot az ivartalanítás.

6.    Tartsunk magunknál egy nonstop nyitvatartó állatkórház elérhetőségeit.

7.    Etessünk jó minőségű ételekkel, száraztáppal, a túl magas gabonatartalom puffadást okoz.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is fontosak lehetnek:

Az idegen tárgyak fogyasztása: a kóros evészavar

Mennyi az annyi?

15 intő jel, mikor érdemes meglátogatni az állatorvost

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...

Weboldalunk a felhasználói élmény növelése érdekében sütiket használ. Elfogadom Tovább olvasok