Saját KB bal
Saját KB jobb

Bármennyire is szeretjük a kutyapuszit, veszélyeket is rejt

Kutyáink szeretik kimutatni szeretetüket, ennek pedig az egyik legjobb módja a puszi, amiről talán a legtöbb tévhit kering. Az egyik nézet szerint a kutyák nyála gyógyító hatású, a legújabb kutatások szerint azonban akár súlyos fertőzést is kaphatunk tőle. 

John Oxford, a londoni Queen Mary Egyetem virológus és bakteriológus professzora komor, de hatékony képet igyekszik lefesteni a baktériumokról, amelyek a kutyánk szájában és pofáján találhatók.

„Most nem elsősorban azokról a baktériumokról beszélünk, amiket a nyáluk tartalmaz. A kutyák fél életüket azzal töltik, hogy koszos sarkokban, egymás ürülékében kutatnak, így a pofájuk tele van számos fajta baktériummal, vírussal és potenciális fertőzéssel” – vallja a professzor. Kifosztják a szemetes kukát, és egymás hátsó felén üdvözlik egymást. Ezek a tények mind elegek ahhoz, hogy számoljunk a potenciális fertőzés lehetőségével, amik leginkább gyermekeinket veszélyeztetik.

Tinea corporis

A Dermatophyton gombák okozta bőrfertőzés, állatról emberre, sajnos utána emberről emberre is terjedő betegség. A kutyapuszival előszeretettel terjed, később baktériumokkal is felülfertőződhet, nagyon súlyos és nagy kiterjedésű is lehet, viszket és fájdalmas.

Capnocytophaga Canimorsus

Egy a kutyák szájában tenyésző organizmus, durva vérmérgezést okozó fertőzést okozhat. Ha elkapjuk, az első velejáró tünetek a láz, hidegrázás, izzadás és az energiaszint drasztikus csökkenése. Sokkal gyorsabban fertőz, mint a hasonló vérmérgezések.

MRSA baktérium

A kutyák szájában utaznak az ún. MRSA (methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus) baktériumok is úgy, hogy őket nem fertőzik meg. De egyetlen kicsi nyalás nagy gondot okozhat az emberekben, és a nevükből is látszik: már nem reagálnak az egyik, staphylococcus fertőzés esetén alkalmazott antibiotikumra.

Természetesen nem árt óvatosnak lenni, de ha nem hagyjuk, hogy kedvencünk a szemétben turkáljon, megtanítjuk neki, hogy semmit nem ehet fel a földről, és tisztán tartjuk a környezetünket, nem kell félelemben élnünk, ha kutyánk puszit akar.

 

Ezeket is ajánljuk:

A kutyapuszi néha veszélyes is lehet

A puszi jótékony hatásai

Fogas kérdések – fogápolás kutyánknál

5 ok, amiért kutyád büdi lehet

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Mirror
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...