Megpusziljuk, avagy ne pusziljuk meg, hagyjuk, vagy ne hagyjuk, hogy ő pusziljon meg?

Mostanában elég sokat olvashattunk arról, hogy miért nem jó, ha ölelgetjük, puszilgatjuk kutyánkat. A vélemények megoszlanak erről, van érv mellette és ellene is, és persze általánosítani sem lehet, a puszi kérdése sokszor kutyafüggő is. A dogspot.in most a puszik mellett hoz fel 5 érvet.

Szeretetünket és ragaszkodásunkat talán leginkább a puszival és a csókkal tudjuk kimutatni. Ezért van ennek az érintkezési formának nagy jelentősége.  Az emberek körében elterjedt és mindennapos dolog, a szolidaritás kifejezése, a szeretet és a tisztelet jele. Miért kellene azonban csak a kétlábúakra korlátozódnia, hiszen a kutya gazdik is szeretik és tisztelik négylábú barátaikat, miért ne puszilhatnák meg a szőrös családtagokat is, és fordítva?

Ez így nagyon szép és jó, de mindig is volt egy higiéniás aspektusa a dolognak, ami teljesen érthető, hiszen a kutyák mindenbe beleszagolnak, belenyalnak, majd lelkesen odanyomnak egy kutya puszit a gazdinak is. Őszintén bevallva, néha tényleg elég undorító tud lenni. Ugyanakkor, a University of Arizona által közzétett friss tanulmány szerint egyenesen jó hatással van, ha kutyánktól elfogadjuk a puszit. Úgy gondolják ugyanis, hogy a kutyák beleiben élő mikrobák probiotikus hatással vannak az emberi szervezetre, ugyanúgy, mint a joghurtban élők. Meglepő, ugye?

Miért jó, ha megpusziljuk kedvencünket (vagy ő bennünket), sőt miért is van egyenesen szükség rá?

Erősíti az érzelmi kötődést

Egyszerűen fogalmazva, a puszi fokozza a kötődést a kutya és a gazdi között. Négylábú barátunknak egész nap nélkülöznie kell a társaságunkat, azzal, hogy érkezéskor puszival üdvözöl, azt fejezi ki, hogy mennyire hiányoztunk neki.

Oldja a stresszt

Például egy fárasztó nap után, vagy egy kiadós családi vitát követően, amint megpusziljuk kutyánkat, a stressz és a feszültség szinte azonnal eltűnik a felszabaduló oxytocin miatt.

Barátság – nem érdekkapcsolat

Kutyánk önzetlenül szeret bennünket. A legjobb módja, hogy viszonozzuk feltétel nélküli szeretetét, az, ha alaposan megpuszilgatjuk a szőrös szeretetbombát.

Elfogad olyannak, amilyen vagy

Lehetsz szép, vagy csúnya, szegény, vagy gazdag, befelé forduló, vagy könnyen barátkozó, a kutyának teljesen mindegy. Nem ítélkezik feletted, mint oly sok ember. Szóval, menj és adj egy puszit neki.

Erősíti a kölcsönös biztonságérzet

Egy biztató ölelés, egy baráti csók a baj esetén reményt és biztonságot nyújt. Mindkét fél tudja, hogy történjék bármi, kitart a másik mellett, aki mindig számíthat rá.

Tehát ne furdaljon a lelkiismeret, puszilgasd meg a kutyádat, amikor csak szeretnéd, és hagyd, hogy ő is így tegyen.

 

 

 

 

(kutyabarat.hu)

 

Forrás: dogspot.in
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...