Fogas kérdések – fogápolás a kutyáknál

Ma már a kutyáknál is szükséges és fontos lehet a fogápolás, javasolják az állatorvosok is. Milyen problémákat és betegségeket okozhatnak kutyáknál az ápolatlan fogak? Hogyan lehet megelőzni a fogak romlását? Erre ad választ a FEM3 Café riportja.

Főképp a kisebb „urbanizált” kutyáknál van szükség fogápolásra, mivel nem használják már fogazatukat tépésre, marásra – mondja Szabó Éva kutyakozmetikus a FEM3 Café műsorában. Mivel kutyáink a száraztápot hátul elroppantják, a nedves tápot felnyalogatják, ezért komoly fogbetegségek alakulnak ki már fiatal korban. A fogkő miatt kilazulnak, kiesnek a fogak, illetetve a fogtő és az íny között megtelepednek a baktériumok, ezek bejutnak a véráramba és a kutyák esetében legtöbbször a szívben okoznak maradandó károsodást.

A fogkő eltávolítása ma már nemcsak altatásban, állatorvosnál történhet, egy ultrahangos fogkefe segítségével akár a kutyakozmetikusnál is igénybe vehető ez a „beavatkozás”. A vállalkozóbb szellemű gazdik pedig otthon, maguk is eltávolíthatják a fogkövet kedvencük fogairól.


Forrás: FEM3

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...