Saját KB bal
Saját KB jobb

5 ok, amiért kutyád büdi lehet

Itt valami bűzlik – és ha a kutyád az, akkor valami nincs rendben. Ha csak nem fetrengett valamibe, ami korábban élt, akkor érdemes ezt az öt területet végig venni.

Felelős gazdiként azonnal kiszúrjuk, ha kedvencünk más illatot áraszt, mint a megszokott. Még ha nem is fürdetjük gyakran, de ha rendszeresen ápoljuk a szőrét, használunk bolha és élősködők elleni készítményeket, és egészséges, minőségi étellel tápláljuk, és mégis furcsa szagot áraszt, akkor meg kell keresni az okát. Bár számtalan dolog állhat a háttérben, mi az öt leggyakoribb problémát vesszük végig.

1. A fülek fertőzései

A legalaposabb karbantartás mellett is bizonyos kutyák hajlamosak a fülgyulladásra, ahol baktériumok telepedhetnek meg, ez okozhatja az illatok megváltozását. A leggyakrabban a nagy, lelógó fülű kutyák érintettek ezen a területen, mint például a basset hound. Azonban nem csak a kellemetlen szag az egyetlen vele járó probléma: nagy fájdalmakat, hallás károsodást vagy a hallás teljes elvesztését is okozhatnak.

A fülek tisztítását érdemes az állatorvostól kérni, mivel rossz tisztítószert is választhatunk, de túl mélyre nyúlni is veszélyes lehet. Ha úgy gondoljuk, már kialakult a gyulladás (kutyánk sír, rázza a fejét, dörgöli fülét a mancsával), akkor azonnal irány a doktor. A gyulladás hátterében allergia is állhat, illetve nyáron a toklász is okozhat súlyos sérülést.

2. Popó bántalmak

A bűzmirigy elvileg önmagától ürül, de bizonyos kutyáknak kell egy kis rásegítés bizonyos időközönként. Ha a terület gyulladásba kerül, irtózatos szagot képes árasztani, ráadásul kedvencünknek fájdalmakat és rossz közérzetet is okoz. Meg lehet kérni az állatorvost, hogy mutassa meg a bűzmirigy kiürítésének technikáját, de csakis körültekintően, és gumikesztyű használatával végezzük.

Ahogy a fülgyulladás, úgy a bűzmirigy probléma is gyakrabban előfordul a különböző allergiákkal küzdő kutyáknál.

3. Bőrproblémák

Főleg, ha kutyád a ráncosabb bőrű fajták közül került ki – mint a bulldog vagy a shar pei, különösen oda kell figyelni a ráncok egészségére. Az ilyen kutyák hajlamosabbak a dermatitiszre, ami egy viszketéssel, gyulladással és szaggal járó bőrfertőzés. A dupla szőrrétegű kutyák esetében az alapos szárításra kell nagy gondot fordítani, hogy a bőrön ne alakuljon ki gombás fertőzés.

4. Puffadás

Nem mindegy, hogy kutyánkról vagy kutyánkból jön-e a szag. A bélproblémákból adódó gázok olyan erősek is lehetnek, hogy képesek egy egész szobát kiüríteni vagy lehúzódásra kényszeríteni egy autót az útról. Ha kedvenced puki szokásainak szaga és / vagy gyakorisága megváltozott, egyeztess állatorvosoddal: lehet, hogy csak az etetésen kell változtatni, de komolyabb bél-gond is állhat a háttérben.

5. Koszos ágy

Ha semmilyen egészségügyi problémát nem találtál, és kutyádnak még mindig nincs kellemes illata, talán az ágyában kell keresni a megoldást. Akármilyen tiszta és egészséges lehet egy eb, ha koszos ágyban alszik, márpedig a legtöbb kutya sok időt tölt vackában alvással, akkor is lehet kellemetlen illata. Tartsuk tisztán a helyét, mert számos fertőzés „melegágya” lehet.

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...