Gyógynövények kutyáknak: Orbáncfű

A kereklevelű orbáncfüvet régebben csodaszernek tartották. Teájának antidepresszáns, közérzetjavító, enyhe nyugtató, valamint álmatlanság elleni hatása tudományos kísérletekkel is igazolt. Kutyáknak stressz-oldó és stresszből eredő betegségekre készült FitoCanini gyógynövény-keverékek alkotója. Ezt a gyógynövényt antidepresszáns tulajdonsága miatt a holisztikus állatorvosok is kutyák és macskák szeparációs szorongásának és agresszív viselkedésének kezelésére ajánlják. 

A legelő állatoknál nagy mennyiségben kaszálva ugyan mérgező, fényérzékenyítő hatású, azonban kis mennyiségű gyógyászati felhasználás során nem okoz panaszt. Vemhes állatoknak nem javasolt.

Vírusölő hatása miatt szerepet kaphat olyan vírusos fertőzések kiegészítő kezelésében, mint az AIDS, FIV (macska AIDS), influenza, herpesz.

Alkalmazható csökkent epetermelés, illetve fekélyek, gyulladások, gyomor- és bélhurut, emésztőrendszeri fekély, idegi eredetű gyomor- és bélpanaszok esetén is.

Külsőleg alkalmazva különösen jó választás a kisebb sérülések, mint például a harapások és csípések kezelésére. Felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, s ezzel egy időben enyhíti a fájdalmat. Elsősegély céljából a kenőcs, vagy olaj felvihető közvetlenül a horzsolt (nem nyílt, vérző) sebre, de égési sebekre különösen nagyon bevált (pl. forrázás, napégés, égés).

Külsőleg talán a legjobb formája a gyógynövénynek az ún. piros olaj. Hidegen sajtolt olíva olajból (vagy lenolajból) és a friss virágszirmokból készül. A virágok piros levet eresztenek, melytől gyönyörű rubin vörös lesz az olaj. Az egyik legjobb sebolaj, mely napégésre, égési sérülésekre (leforrázás), horzsolásokra, furunkulusokra, gennyesedésekre, véraláfutásokra egyaránt gyógyírt nyújt.

Enyhe fájdalomcsillapító és gyulladás gátló hatásának köszönhetően az olajat bedörzsölőként alkalmazhatjuk: helyi ideggyulladásokra, görcsös fájdalmakra, ízületi problémákra, amikor a melegítő masszázs jól esik. Hasfájós kiskutyák hamar megnyugszanak, ha ezzel az olajjal kenjük be hasukat.

Mivel a növény olaját sok területen eredményesen alkalmazhatjuk, tanácsos, hogy minden háztartásban legyen belőle. Gyógyerejét akár két évig is megőrzi, így bármikor kéznél lehet, ha éppen szükségünk van rá. A legjobb a házi készítésű, hidegen sajtolt olíva olajból és vegyszermentes élőhelyről gyűjtött, friss orbáncfűsziromból készült „Piros olaj”. Embernek, lónak, kutyának, macskának és más állatoknak egyaránt felhasználható.

Felhasznált részek: virágos hajtás, „piros olaj”

Fő összetevők: naftodiantron származékok (hipericin, pszeudohipericin), flavonoidok (rutin, kvercetin, hiperozid), cseranyagok. Az olaj hatóanyagai -hipericin, rutin, flavonoidok, vitaminok.

Gyógyhatások: antidepresszáns, szorongást és ingerlékenységet csökkentő, májvédő, gyulladáscsökkentő, epehajtó, fekélyellenes, antibakteriális, antivirális, fertőzésgátló, görcsoldó.

Felhasználása: belsőleg csak gyakorlott szakember által javasolt receptúrában alkalmazható, akkor is csak kis mennyiségben. Külsőleg alapvetően veszélytelen a használata.

Figyelmeztetés: Az orbáncfű hipericinre érzékeny egyedeknél, a pigmenthiányos területeken (pl. orr, lábujjak, szem környéke, fehér szőrzetű rész) erős napsugárzás idején fényérzékenységet okozhat. Ilyet a napi néhány grammos (gyógy)adagnál nagyobb mennyiségű drog elfogyasztása idéz elő. Nem csak gyógynövények lehetnek fotoszenzibilizáló hatásúak, hanem sok kozmetikum, gyógyszer, illóolaj hatóanyaga, gombák, baktériumok is, de pl. egy mérgezés, vagy erős gyógyszeres kezelés után a májkárosodást elszenvedett kutya is mutathat ilyen tüneteket.

Marton Zsófia állatfitoterápia

FitoCanini, gyógynövények kutyáknak, macskáknak

Kutya-fitoterápia szaktanácsadás

Olvassátok el a sorozat korábbi cikkeit is:

Gyógynövények kutyáknak: Kamilla

Gyógynövények kutyáknak: Galagonya

Gyógynövények kutyáknak: Csalán

Gyógynövények kutyáknak: Bojtorján

Gyógynövények kutyáknak: Aloe vera

(kutyabarát.hu)

Indexkép: www.netherbarium.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...