Saját KB bal
Saját KB jobb

Gyógynövények kutyáknak: Bojtorján

A bojtorján rendkívül hatékony gyógynövény a kutya szervezetének méregtelenítésében. Ezt a kifejezést sok természetgyógyász és állatorvos elutasítja, de ezt csupán részletkérdésnek tartom. Ennél fontosabb, hogy először is elismerjük a problémát: tudniillik, hogy tele vagyunk mi, és kutyánk is mérgekkel. Ezután következhet a problémamegoldás: a mérgeket hatástalanítani és eliminálni (kiüríteni) szükséges. Ez a betegségmegelőzés vagy egészségmegőrzés egyik alappillére.

Valójában a mérgek megkötése, hatástalanítása nem a gyógynövények elsődleges feladata. Sokkal inkább feladatuk az, hogy a kutya szervezetének saját méregtelenítő „készülékeit” (pl. máj, vese, belek, tüdő, bőr) segítsék működésükben.

Hányan gondolnak vajon arra, hogy amikor ekcémás bőrgyulladása van a kutyának, akkor valójában a bőrén keresztül méregtelenít genny formájában? Pedig, részben ez a helyzet. Ilyenkor nem csak a bőrt kell kezelni, hanem a májat és veséket is erősen meg kell támogatni. Egy speciális, méregtelenítő gyógynövénykeverékkel ilyenkor 1-2 hét alatt csodát lehet tenni, mellékhatások nélkül. Persze, a helyes étrend itt is nagyon fontos, és a kúra legalább 3-6 hónapig kell, hogy tartson.

A szteroidok elnyomják az immunrendszer működését és a gyulladást, így nem lesznek láthatóak a tünetek. Ez önmagában valóban növeli a kutya komfortérzetét (és a gazda nyugalmát), de ez egy átmeneti ideig tart csak. Ha közben nincs változás a kutya életében (étrend, mozgás, dominancia), akkor még durvább tünetekkel jelenik meg a korábbi betegség.

Ennek a tünetelnyomó logikának a legotrombább megnyilvánulása a hallójárat kiműtése, amit egy krónikus fülgyulladás végén javasolhat egy állatorvos. A fülgyulladás oka szintén a máj, vese teljesítményének csökkenésére, az emésztőrendszeri nyálkahártyák gyulladására (szivárgó bél szindróma) és a szervezetben felhalmozódott mérgekre vezethető vissza. Kizárólag gyógyszerekkel nem kezelhető eredményesen hosszú távon egy ilyen betegség. A májregeneráló és méregtelenítő gyógynövények adjuváns (kiegészítő) használata kötelező ilyen esetekben.

Mikor indokolt a méregtelenítés, többek között bojtorjánnal?

Legalább minden ősszel és tavasszal, tisztítókúraként. Különféle bőrbetegségek (pl. ekcéma, gombás fertőzések, csalánkiütés), reumás ízületi gyulladások, koncentrációzavarok, fáradtság, különféle emésztési zavarok, ödémák, de még akár hiperaktivitás, migrén vagy depresszió hátterében is állhat a szervezet „mérgezettsége”. Régen ilyenkor vértisztítást, méregtelenítést javasoltak a vajákosok, gyógyfüvesek: ma már ezek tudományosan nem elfogadott kifejezések (mégis elég találóak- szerintem).

Állatoknál hasonló tünetek jelezik az anyagcsere javításának és a májregenerálásnak a szükségességét. Kutyák fogköveit, bűzös leheletét, tappancsaik repedezettségét, ekcémáját, szőrhullását és viszketéssel járó megbetegedéseit gyakran a tápokban található adalékanyagok és a rendszeresen adott vakcinák, féreghajtók, egyes gyógyszerek együttesen okozzák. Szerencsére szakember által összeállított, speciális gyógynövény-receptekkel (pl. FitoCanini receptek) ezek nagyon szépen kontrollálhatóak, megszüntethetőek.

Nem a féreghajtás vagy a gyógyszerek (helyesen állatgyógyászati készítmények) ellen emelem fel a hangom, mert ez valóban, adott esetben egy szükséges beavatkozás lehet. Sokan pedzegetik (holisztikus szemléletű állatorvosok is), hogy milyen gyakran indokolt a vakcinázás, a féreghajtás. Utóbbit nem célszerű-e alternatív féregűzéssel kombinálni (nem helyettesíteni!). Ami viszont igen fontos lenne, hogy minden egyes féreghajtás és oltás után kapjon egy hónapig májvédő, méregtelenítő herbákat a kutya!

A bojtorján gyógynövény-keverékek alkotójaként hasznos ízületi gyulladás, reumás rendellenességek kezelésében. Időnként a vese és a hólyag megbetegedéseiből eredő betegségek miatt is alkalmazható, de akadnak nála erősebb vízhajtó és húgyúti fertőtlenítők is, tehát ismét nem önmagában szoktuk használni. Vizelethajtó hatása révén segít a testből eltávolítani a felesleges és káros anyagokat. A hámló, viszkető vagy gyulladt bőrt külsőleg kezelhetjük langyosra hűlt főzetével, vagy hatóanyagait tartalmazó készítményekkel.

Mivel az allergiás eredetű, viszketéssel, időnként szőrhullással járó, krónikus vagy akut bőrgyulladás, fülgyulladás, ekcéma, talpbőr gyulladása, gyakori bűzmirigy-nyomkodás szükségessége a kutya szervezetében található túlzott mennyiségű toxikus anyagok eredményeképpen jön létre, így a bojtorján kívülről és belülről egyaránt használható ezek kezelésében (fülbe nem öntjük). Külsőleg kutyáknál a bojtorján-diófalevél-csalán főzete lemosásra, fürdetésre remekült beválik. teaként megfőzzük a növényi részeket, leszűrjük, fürdővízhez öntjük (sampon, egyéb vegyszer nélkül). Ha nagyon illatosítani szeretnénk, akkor egy-két csepp levendula illóolaj (legalább 15 liter vízhez, elkeverve) beletehető.

Felhasznált részek: gyökér, esetleg virágos hajtás, levél

Fő összetevők: gyökér: 40% inulin, nyálkaanyagok, poliacetilének, illóolaj, cseranyag, keserűanyag, arctigenin (tumorgátló lehet), ásványi anyagok, mint a kalcium, foszfor, vas, tiamin (B1 Vitamin), szilícium, riboflavin (B2 Vitamin). Levél, hajtás: szeszkviterpén-laktonok, fitoszterolok , szerves savak, arktiopikrin.

Gyógyhatások: vizelethajtó, izzasztó, bőrtisztító, antimikrobiális, tumorgátló, vércukorszint-csökkentő és salaktalanító (levél: epehajtó is), bőr- és szőrápoló.

Felhasználása: A friss vagy szárított bojtorjángyökeret por vagy főzet formában összekeverhetjük a kutya eledelével. Nyers táplálásnál elég rászórni a húsra. Fürdővízben, lemosásra külsőleg alkalmazható.

Figyelmeztetés: biztonságos gyógynövény, mellékhatások, ellenjavallatok nem ismertek.

 

Marton Zsófia állatfitoterápia

FitoCanini, gyógynövények kutyáknak, macskáknak

Kutya-fitoterápia szaktanácsadás

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

indexkép: www.netherbarium.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...