Gyógynövények kutyáknak: Kamilla

A legtöbb kutya készre gyártott eledelt fogyaszt, és ha a táp nem jó minőségű, vagy tartalmaz a kutya számára nehezen feldolgozható összetevőt, akkor ez könnyen gyomorfájdalmakhoz, emésztőrendszeri gyulladásokhoz vezet. A megoldás nyilván egy optimálisabb eledel etetése, de a kialakult gyulladás kezelése ekkor már fontos. Erre kiválóan alkalmas a kamilla, például körömvirággal együtt.

A gyomor- és bélfekély viszonylag gyakori emésztési zavar a kutyáknál: különösen a szorongásra hajlamos, félős, gyorsan habzsoló kutyák hajlamosak rá. Mivel a kamilla nyálkahártyavédő és sebgyógyulást segítő, így fekélyellenes is egyben. Fontos a szorongás okát megkeresni és megszüntetni, de gyakran ez egy elhúzódó folyamat, melyet érdemes gyógynövényekkel megtámogatni. A menhelyről örökbefogadott kutyák előélete nem mindig ismert, csak sokszor sejthető a korábbi bántalmazás. Az ilyen emlékek hatása valamennyire enyhíthető nyugtató herbákkal (és az új gazditól kapott sok-sok szeretettel).

Ez a gyógynövény biztonságos és enyhe hatású, használhatjuk akár kölyköknél. Fiatal állatoknak adhatjuk, ha elrontják a gyomrukat, vagy ha szorongásra, álmatlanságra, nyugtalanságra hajlamosak. Náluk sose erőltessük a gyógyteákat. Ha kívánja, használ neki, akkor meg fogja inni magától.

Vendégségek alkalmával idegenek, vagy a kutyához nem értő családtagok elkövethetik a hibát, hogy a kutyát megkínálják emberi ételekkel, olyanokkal, melyek a kutya számára nem alkalmasak. Sütemény, túró rudi, főtt csont, panírozott húsoknál a panír, körözöttes kenyér, stb. Ezek okozhatnak kólikás bélgörcsöt a kutyánál, melynek enyhítésére a kamilla-kakukkfű tea langyos itatása (kanalazása) bevált. Gyakran a kutya magától „nekiesik” a gyógyteának, mert érzi, hogy hasznára válik.

Nyugtató tulajdonsága különösen akkor látványos, ha stressz és szorongás áll az emésztési zavar hátterében. A stressz nem mindig félősséget okoz: egyes kutyák hiperaktívvá válnak, ha izgatottak. A kamilla kisadagban történő napi fogyasztása mindkét esetben hasznos. Stressz-érzékenység csökkentésére alkalmasabb keverékben, más nyugtató herbákkal együtt alkalmazni.

Nyálkahártya gyulladással járó légúti elváltozások (pl. krónikus köhögés, fertőzéses eredetű megfázás) esetén is használható – ha szükséges inhalálva akár a főzetet, akár az illóolajat. Egyes esetekben a kamillás gőzölés nemhogy segítene az allergián, hanem ront rajta (keresztallergia pl. parlagfűnél).

A virágokból készült hideg vizes főzet kiváló helyi borogatás az olyan bőrgyulladások kezelésére, amit bolhacsípés, kontaktallergia és különböző bakteriális, vagy gombás fertőzések okoznak. A kutya gyulladt szemét gyors és egyszerű módon úgy lehet kezelni, hogy egy kamillateás filtert beáztatunk, hagyjuk kellemes hőmérsékletűre hűlni, majd egy tiszta ruhát belemártunk, s ezzel borogatjuk a kutya szemét naponta többször. Ez ezüst kolloidos kezeléssel kiegészíthető (egymás után). Gyakran hallani, hogy a kamillafőzet nem alkalmas a szem lemosására, én azonban hatékonynak tartom. Ha a gyulladás nem mérséklődik 1-2 napon belül, akkor természetesen állatorvoshoz kell fordulni.

A FitoCanini receptekben felhasználom a kamillát diszpepszia, nyugtalanság, hiperaktivitás, ekcéma, légúti gyulladások, fertőzések, fekélyek, görcsök, izomláz (izomgyulladás) és ízületi gyulladások kezelésére alkalmas keverékekben.

Felhasznált részek: virágzat, illóolaj.

Fő összetevők: szeszkviterpén tartalmú illóolaj (kamazulén, bizabolol), flavonoidok (apigenin), kumarinok (umbelliferon, herniarin), nyálkaanyagok. A kamilla illóolaja gyulladásgátló, antibakteriális, görcsoldó és fekélyellenes hatású. Flavonoidjai görcsoldó és idegnyugtató hatásúak. Nyálkaanyagai immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Gyógyhatások: gyulladáscsökkentő, enyhe immunstimuláns, sebgyógyulást segítő, hányingert és a bélgyulladás tüneteit enyhíti, görcsoldó, nyugtató, antimikrobiális, fekélyellenes, sebsarjadzást elősegítő, szélhajtó, epehajtó.

Felhasználása: 0,5 – 3 gramm szárított drog az eledelre szórva, vagy receptben, előírt adagolás szerint.

Figyelmeztetés: Bár ez az egyik legbiztonságosabb gyógynövény, a kutya allergiás lehet rá, ezért a kutyán való első alkalmazás előtt ellenőrizzük az érzékenységet. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a lefőzött teából (kihűlt állapotban) egy kis kanálnyit a kutya szájába teszünk. Ha allergiás a kutya a fészkesvirágzatúakra, vagy a kamilla bármely összetevőjére, akkor már ennyi is kiválthatja az allergia tüneteit, mely leggyakrabban bőrviszketés, bőrgyulladás.

 

Marton Zsófia állatfitoterápia 

FitoCanini, gyógynövények kutyáknak, macskáknak

 

Kutya-fitoterápia szaktanácsadás

 

Olvassátok el a sorozat korábbi cikkeit is:

Gyógynövények kutyáknak: Galagonya

Gyógynövények kutyáknak: Csalán

Gyógynövények kutyáknak: Bojtorján

Gyógynövények kutyáknak: Aloe vera

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Indexkép: www.netherbarium.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...