Saját KB bal
Saját KB jobb

Bevásárlás kutyával – néhány jó tanács

Már Magyarországon is egyre több olyan hely van, ahová kutyáinkat is magunkkal vihetjük. A vendéglátó-, és szálláshelyek, valamint a kisebb üzletek után, már két bevásárlóközpont is megnyitotta kapuit a kutyás vásárlók előtt. Azonban nem árt tudni, hogyan kell viselkednünk kutyáinkkal egy üzletben, bevásárlóközpontban.

Már nemcsak az Allee-ban, hanem – mint ahogyan arról a napokban beszámoltunk – az AsiaCenterben is vásárolhatunk kutyánkkal. Ez bennünket, kutyásokat, érthető módon nagy örömmel tölt el, és boldogan indulunk Kedvencünkkel bevásárló körútra. Valószínűleg kevesen gondolnak bele abba, hogy ez bizony nem kis felelősséggel jár, és kutyánk számára – legalábbis elsőre biztosan – rendkívül ijesztő lehet.

A kutyák szemszögéből nézve az üzletek, bevásárlóközpontok tele vannak idegenekkel, új szagokkal, ismeretlen zajokkal, a padló is csúszós, de legalábbis a számukra megszokottól eltérő.  Sok ember azonnal késztetést érez, hogy megsimogassa a szembejövő kutyát, anélkül, hogy erre gazdájától engedélyt kérne. A jó szándék nyilvánvaló, viszont egy idegen közeledése, a zsúfolt helyen amúgy is bizonytalan kutyának, akár félelmetes is lehet. Arról nem is beszélve, hogy sok terápiás kutyát is ezekre a helyekre hoznak a vizsga előtt gyakorolni, és őket bizony nem illik munka közben zavarni.


Kutya és gazdája az ALLEE-ban. (Fotó: népszava.hu)

A másik fontos dolog, hogy egy bevásárlóközpont kutyabaráttá tétele sehol a világon nem jár együtt olyan átalakításokkal, melyek a kutyák számára komfortosabbá teszik a gazdival történő vásárlást. Gondoljunk csak arra, hogy sok üzletben igencsak szűk helyek vannak a polcok között. Ez még kistestű kutyával is odafigyelést igényel, a nagyobb testűekkel pedig néhol szinte megoldhatatlan feladat elé állítja a gazdit, de legalábbis elég nagy koncentrációt igényel. Arról nem is beszélve, hogy miközben kutyánk mozgását igyekszünk koordinálni, aki hol egyik, hol pedig másik oldalunkon tűnik fel, próbálunk odafigyelni arra is, hogy egy laza faroklendítéssel ne verjen le a polcokról semmit, így eredeti célunk, a nézelődés és a vásárlás eléggé háttérbe szorulhat. 

A hirtelen Kedvencünkre szakadt túl sok inger, velünk együtt, stresszessé teheti, melyre akár agresszióval, vagy pánikszerű meneküléssel is reagálhat.

A megoldás mindenképpen az, ha mielőtt bevásárolni indulunk, kutyánkat előre felkészítjük a rá váró helyzetekre. Mindenekelőtt bizonyosodjunk meg arról, hogy kutyánk nyugodt, szófogadó és normálisan (azaz mellettünk haladva) tud pórázon közlekedni.

Mint minden új helyzetet, amihez kutyánkat hozzá szeretnénk szoktatni, a bevásárlóközpontok látogatását is alaposan elő kell készíteni. Mielőtt azonban bárhol nekilátunk a gyakorlásnak, biztosítsunk kutyánknak lehetőséget, hogy elvégezhesse a dolgát.

Kis lépésekben haladjunk, először vigyük ebünket olyan kinti helyre, ahol szintén nagy nyüzsgéssel találkozik. Például egy szabadtéren rendezett vásár, ahol ugyancsak sokan megfordulnak, jó hely lehet a gyakorlásra. Csak sétáljunk vele pórázon, és figyeljük a reakcióit. Ha ijedtnek, vagy stresszesnek látjuk, üljünk le egy félreeső padra és várjuk meg, amíg hozzászokik az új helyzethez. Biztosítsunk számára elég időt ahhoz, hogy megfigyelhesse a körülötte lévő – néha furcsán mozgó – idegeneket, vagy megszokhassa a hangos kiabálást. Ha már kutyánkat teljesen nyugodtnak látjuk, és a kültéri zsúfolt helyeken már biztonságban érzi magát mellettünk, tovább léphetünk és bemerészkedhetünk a fedett helyekre.

Azt reméljük, mindenki tudja, hogy a mozgójárda, vagy mozgólépcső használata mennyire veszélyes a kutyák számára. Kistestű barátunkat vegyük ölbe, a nagyobb testűekkel pedig a liftet vagy a lépcsőházat vegyük igénybe.

Először kutyádat ne vidd be egyetlen üzletbe se. Kizárólag a folyosókon sétálgassatok, hogy megszokhassa az új környezetet, azt, hogy bent minden teljesen más, mint odakint. Izgatott emberek hada veszi körül, szinte elviselhetetlen a zaj, a padló felülete fényes és csúszik, stb. A sok újdonság mind-mind stresszforrást jelent számára, és nyugtalanná, bizonytalanná teheti. Ne sürgesd, ne siessetek, hagyj számára elegendő időd az akklimatizációra.

Ha ez a gyakorlat már jól megy, és semmi stresszt nem tapasztalsz kutyádon, tovább tudtok lépni. Először egy kisállat felszerelés boltba látogatassatok el, itt általában családias és barátságos légkör fogadja a négylábúakat. Itt ismert szagokkal, játékokkal találkozik kutyád, talán más kutyák is lesznek a boltban, hozzá tud szokni az ismeretlen helyhez, a polcokhoz, szűk folyosókhoz. Kezdetben ide is inkább olyankor menjetek, amikor nincs tömeg, pl. a nyitás utáni órákban.


Mamba kutya az Asia centerben (Fotó: Kutyabarát.hu)

Ha itt már minden flottul megy, és kutyád nyugodtan viselkedik, más üzleteket is felkereshettek, de azért ne mindjárt az esti, legforgalmasabb órákat részesítsd előnyben. Megszívlelendő szabály, ha kutyáddal mész vásárolni, mindig szánj elég időt a bevásárlásra. Arról se feledkezz meg, attól, hogy egy bevásárlóközpont kutyabarát, nem biztos, hogy minden egyes üzletbe beengedik a kutyát, és egyértelmű az is, hogy nem mindenki kutyabarát ezeken a helyeken sem. Tájékozódj előre, és ha szükséges, kérj meg egy a kutyád számára ismert és szeretett személyt, hogy kísérjen el benneteket. Ő meg tudja nyugtatni, tud vigyázni Kedvencedre a folyosón, amíg Te a boltban vagy. Fontos tudnod, hogy még a megfelelő gyakorlás után, vagy akár egy „rutinos bevásárló” kutyával is előfordulhatnak váratlan szituációk, melyek megrémítik, és a megszokottól eltérő viselkedésre ösztönzik Kedvencedet, tehát fél szemedet mindig tartsd rajta.

Ha a felkészítést jól végezted, megfelelően építetted fel a „feladatot”, a kutyáddal történő bevásárlás egy olyan közös élmény lehet, amely erősíti a köztetek lévő köteléket, segít kutyád szocializációjában, miközben tovább növeli a beléd vetett bizalmát.

Egy jól nevelt kutya nagyszerű nagykövete lehet a fajnak, vagy fajtájának.

A felelősség a tiéd, tanítsd meg kutyádat megfelelően viselkedni, hogy mi, kutyabarátok, egyre több helyre magunkkal vihessük négylábú családtagunkat.

 

Korábbi cikkeink a kutyabarát bevásárlóközpontokról:

Az első hazai állatbarát bevásárlóközpont

Az Allee 55 üzlete kinyitotta az ajtókat a kutyák számára is

Van egy jó hírünk: állatbarát lesz az AsiaCenter

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: cesarsway
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...