Saját KB bal
Saját KB jobb

Tudtad-e, hogy a kutyák is szoktak álmodni?

Szinte mindegyikünk megfigyelhette már kis kedvencét alvás közben. Mikor kutyánk nyugovóra hajtja a fejét láthatjuk, hogy olykor-olykor testrészei megmozdulnak, megrándulnak, morgolódnak, nyöszörögnek és nem ritka, hogy egy egész mozgássorozat alakul ki a szemünk láttára. Ilyenkor megkérdezzük magunktól, hogy vajon álmodnak-e a kutyák? És ha álmodnak, akkor vajon miről?

Természetesen a kutyák is szoktak álmodni, ugyanúgy, mint mi emberek, szinte mindenfélét. Jót és rosszat vegyesen. Sokuknál láthatjuk, hogy mozgatják a bajszukat, szájukat és a szemüket forgatják, akár helyben szaladnak mikor mélyen alszanak.

Vajon miről is álmodhatnak a kutyák?

Emberi alváskutatók megállapították, hogy az álmok túlnyomó részét a képi megjelenés, hangok és zörejek teszik ki. Nálunk embereknél alvás közben látjuk és halljuk az álmot, de ízek és szagok csak ritkán kapcsolódnak hozzá. Mivel a kutyának egyik legfontosabb érzékelő szerve az orra, ezért agyuk működésénél sokkal nagyobb szerepet kap a szagok felismerése és elemzése, mint az embereknél. Ezért azt feltételezik a kutatók, hogy ennek megfelelően a szagoknak más jellegű, fontosabb szerepe van az álmokban. Az alvás közbeni szimatolást már bizonyítani is tudták. Az alvó kutyák agyában lezajló elektromos impulzusokból mutatják ki, hogy képesek feldolgozni a szagingereket. Érdekes módszer lehet a jövőben (szintén az ember alvásvizsgálatból átvett), hogy az alvó, álmodó kutyák agyának elektromos impulzusait képernyőn megjeleníthető grafikává próbálják meg átalakítani és rögzíteni. Ezzel a módszerrel rengeteg anyag gyűlhet össze és a kutatók közelebb kerülhetnek a kutyák álmainak megfejtéséhez.

Egy kicsit nézzük át milyen alvási szakaszok is vannak házi kedvencünknél. Persze itt is megegyezik az emberekével az alvási szakasz, hisz mind a két fajnál két különféle alvási állapotot különböztetünk meg.

  1. REM (Rapid Eye Movement) alvás
  2. NREM (Non Rapid Eye Movement) alvás

1) A REM szakasz alatt ritkán fekszenek a kutyák az oldalukra, lábaikat úgy helyezik el, hogy ha szükséges, a lehető leggyorsabban fel tudjanak állni vagy ugrani. Ebből a szakaszból felriadva még gyorsan működésbe tudják hozni érzékszerveiket is, hisz ez alatt a szakasz alatt ebünk szervezete nem regenerálódik, mert nem alszanak mélyen, úgy is mondhatnánk, hogy készenléti állapotban vannak. Egy kifejlett, egészséges kutyának az alvási igénye kb. 12 óra egy nap, ennek 20-35%-át teszi ki a REM szakasz. (fajta és életkortól függően)

Ez alatt a szakasz alatt a következő mozgásokat figyelhetitek meg:

  • Farok csóválás,
  • orr és ajak összehúzása,
  • bajusz remegés, rángatása,
  • lábak rángatása, szaladás,
  • szem mozgatás (csukott vagy részben csukott szemhéj mögött).

Ez alatt a szakasz alatt figyelhető még meg a nyüszítés, ugatás, morgás vagy a nyögdécselő hangok hallatása. A REM alatt az agy még igen aktívan dolgozik, és próbálja semlegesíteni vagy feldolgozni az ébren töltött időszakban megélt eseményeket.

2) A második szakasz a NREM, ez alatt szinte nem is lehet kimutatni, hogy a kutyák álmodnának. Viszont ez az a szakasz, ami kutyánk szervezetére, egészségére hatással van. Ebben az időszakban regenerálódnak, erősödik az immunrendszerük és ugyanazok a biológiai folyamatok zajlanak le a szervezetükben, mint nekünk embereknek ebben a szakaszban. A NREM szakasz hosszabban tart, ezért a kutya magához térése akár perceket is igénybe vehet. Ezután a szakasz után figyelhetjük meg kutyánkon, hogy nyújtózkodik, mellső lábait előre nyújtva, hosszasan ásítanak és megrázzák fülüket, bőrüket.

A fent leírt mozgások, rángások nem összekeverendők egy esetleges epilepsziás rohammal. Legegyszerűbben erről úgy tudsz megbizonyosodni, hogy ha a kutyád álmodik, szólítsd a nevén, esetleg óvatosan simogasd meg a feje búbját (arra figyelve, nehogy álmából felébredve hirtelen odakapjon) és meglátod hamar felkel. A rohamoknál viszont már nem ennyire egyszerű „felébreszteni” a kutyát.

Amennyiben további kérdéseitek lennétek, keressetek minket bizalommal!

Akela Kutyaiskola

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...