Ebben hasonlítanak a kutyák és a gyerekek Tényleg mindig ugyanazt akarják enni?

Gyakran hallani azt a vélekedést, hogy a kutyának is szüksége van a változatos étkezésre, mivel előbb-utóbb ráun a megszokott tápra. Sokan úgy kezelik kutyájukat, mintha ember volna, és ez érvényes az ennivalójuk elkészítésére is. Főznek a kutyának, ízesítik az eledelét, sőt, rendszeresen váltogatják a tápokat, és vannak, akik még össze is keverik a különböző tápfajtákat.

Abban az esetben, ha a változatos táplálás alatt azt értik, hogy a kutyának sokféle különböző tápanyagra van szüksége, azaz helytelen például kizárólag húst etetni vele, akkor ez valóban igaz. Az egyoldalú húsetetés számtalan egészségügyi panaszt okozhat, többek között az alacsony kalciumtartalma miatt csont-rendellenességekhez is vezethet. A kutyáknak állati eredetű fehérjékre, de mellette zsírokra, szénhidrátokra, mikro- és makroelemekre, vitaminokra is szükségük van.

Ezek megfelelő biztosítása azonban nem egyszerű feladat, hiszen nemcsak elegendőt kell mindenből adni a kutyusnak, de túladagolni sem szabad. Egyes vitaminok – A,D,E,K – túladagolása ugyanis éppúgy betegséget okozhat, mint a szénhidrátok, zsírok túletetése.

Kutyatáp vagy házi koszt?

A helyes összetételű kutyaeledel házilag is előállítható ugyan, azonban ez nem egyszerű feladat. Időigényes, és nem is gazdaságos. Legtöbbünk pedig örül, ha a család kétlábú tagjainak egészséges és változatos vacsorát tud készíteni mindennap. De szerencsére ma már számtalan, a szükséges alapanyagokból készült és megfelelő összetételű, komplett táp kapható a boltokban.

A jó minőségű, komplett táp kiválasztásában a zacskókon feltüntetett információk a segítségedre lesznek majd. Ha egyszer rászánod az időt, hogy végigbogarászd a tudnivalókat, és kiválasztod a blöki eledelét, akkor onnantól kezdve már nyert ügyed van, hiszen maradhatsz ugyanannál a tápnál.

A kutyák ízlésvilága

Ha megtaláltad a megfelelő tápot, és a kutyád megszokja azt, akkor azért sem érdemes váltani, mert, ha egy eledellel jól elvan, akkor egy újabb fajtával megzavarhatod az emésztését, mivel az emésztési folyamatok egy részét a bélben élő hasznos bélbaktériumok végzik el, melyeket megbolygathat egyes új összetevők váratlan felbukkanása.

Ezért a kutyák számára kifejezetten előnyös az állandóság az etetés terén: ők nem emberek, nem vágynak kulináris élvezetekre, ösztöneik a tápanyag- és energiaszükségletük kielégítését diktálja.

 

Dr. Berkényi Tamás, állatorvos szakvéleménye

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás és képek: femina.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...