Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by stephen embry on Unsplash

Ismét szöges virslidarabokat találtak Miskolcon

Alig egy hónap alatt két helyen is találtak Miskolcon halálos csalétkeket, szöges virslidarabokat.

A szöggel átszúrt virslidarabokat Miskolcon a Népkertben és a Vörösmarty utcában fedezték fel. Egy kutyát sétáltató gazdi figyelmének és gondosságának köszönheti, hogy kutyájával nem történt baj.  A csalétek ugyanis egy olyan sötét helyre volt szórva, ahol egyáltalán nem látszódott. A gazdi arra lett figyelmes, hogy a kutya élénken szaglászik a területen. Ekkor világított oda telefonjával és rögtön észrevette a kiszórt szöges virslidarabokat. Értesítette a polgárőröket, akik átvizsgálták a környéket.

Februárban már történt hasonló eset a városban, akkor is a gazdi figyelmének köszönhetően nem történt nagyobb baj. A csalétek akkor is szöges virsli volt, hasonlóan a mostani esethez 5-6 rövid szöget helyeztek el a falatokban. A rendőrség szerint egyelőre nem történt feljelentés az ügyben, így nyomozás jelenlegi információink szerint nem indult.

Egytől öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható

A szöges virslit és egyéb halálos csalétkeket kihelyező elkövetők nagy része valószínűleg nincs tisztában tette súlyával. Azon kívül, hogy borzasztó szenvedést okoz ártatlan állatoknak, akár börtönbe is kerülhet. Az állatkínzás büntetési tételeiről a BTK 244. §-a rendelkezik. Ennek értelmében, aki az állat elpusztítására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozza, egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető. Aki pedig ilyen bűncselekményre irányuló előkészületet követ el, tehát kihelyezi a csalétket, akár két év szabadságvesztéssel is büntethető. Ilyen esetben érdemes tehát feljelentést tenni, hogy a rendőrség elindíthassa a nyomozást.

 (3) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzást

  1. a) méreg alkalmazásával vagy az állat elpusztítására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozva,  ….

 (5)  Aki a (3) bekezdés a) pontjában meghatározott bűncselekményre irányuló előkészületet követ el, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő

(2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről 244. §)

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: RTL 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...