Kis kutyahám határozó – 1.

A kutyahám egyre több szakértő, tréner és állatorvos szerint a kutyasétáltatás legbiztonságosabb módja. A nyakörv helytelen használatából fakadó sérülések, illetve a nyakörv okozta fulladás valós veszélyek. Ezek a megfelelő tréninggel és/vagy hám használatával megelőzhetők.

Félreértés ne essék, nem arra szeretnénk biztatni senkit, hogy a nevelés és a tanítás helyett alkalmazza a hámot! A tanítás és a tréning nem helyettesíthetők sem hámmal, sem fojtó nyakörvvel. Különösen nem annak kapcsolatépítő hatásai. A hám egy eszköz, amelyet nem árt, ha tudunk használni. Ennek első lépése, hogy megismerjük a különféle kutyahám típusokat és azok rendeltetését.

A hagyományos, hátul kapcsos kutyahám

Talán a legelterjedtebb fazon, amelyet szinte minden márka gyárt és minden helyen kapható. A hagyományos szalag hámból létezik úgynevezett H és Y típus, ez a pántok elhelyezkedésére utal. A H hám, ha felülről ránézünk H betűt formáz, míg az Y hám (húzóhám) a mell alatt egy pántból áll, amely Y formában ágazik el a mellkason. Ezekben a hámokban a közös, hogy a hát közepe táján található rajtuk az a karika, amibe a pórázt csatolhatjuk. Emiatt mind a H, mind az Y fazonú hátul kapcsos modellekben remekül tudnak húzni a kutyák. Ezért olyan kutyáknak javasoltak, akik már tudnak laza pórázon sétálni, és egy picit a gazdi előtt mennek. Ebben a helyzetben tud ugyanis az ilyen modell felfeküdni.

H vagy Y?

Az Y és a H fazonok mellett szólnak pro és kontra érvek. Egyes vélemények szerint az Y hámok jobban felfekszenek a kutya mellkasára, míg mások amellett érvelnek, hogy a modell gátolja a vállak szabad mozgását. Ebben a kérdésben még nem született tudományos vizsgálat, és a rendelkezésre álló információkból nem lehet egyértelműen igazságot tenni. Fontos azonban tudni, hogy a mi kutyánk „egyedi konstrukció”, aki bizonyos habitussal, mozgással és alkattal rendelkezik. Emellett az sem mindegy, hogy sporthoz, városi sétához vagy túrázáshoz választunk hámot. A hám kiválasztásánál ezeket a tényezőket mind-mind figyelembe kell venni. Ezen kívül pedig a legfontosabb a jó illeszkedés. Gyakran látni szűk, rosszul felfekvő vagy éppen a kutya hátától elálló hámokat még sportoló kutyákon is. Ilyen esetben nem a hám fazonja vagy anyaga, szabása, stb. hanem egyszerűen a rossz illeszkedése az, ami balesethez, sérüléshez vezethet.

Fontos leszögezni, hogy a legjobb hám is működhet rosszul, ha nem jó a mérete, nem fekszik fel a kutyánkra és ha nem megfelelően használjuk. Nem véletlen, hogy futáshoz, bikejöringhez vagy őrző-védőzéshez külön hámokat fejlesztenek ki. Ezek tervezésénél számításba veszik az adott sport során a kutyára ható erőket és igénybevételt. Ezek a hámok azonban laza pórázas utcai sétához nem feltétlenül alkalmasak. Tehát az illeszkedés és a megfelelő használat mellett az is fontos, hogy az adott hámot az adott célra használjuk, és minden célra a megfelelő kutyahám mellett döntsünk. Ez elsőre bonyolultnak tűnhet, ezért egy konkrét példával szeretnénk segíteni.

Luna egy border collie, aki együtt fut a gazdájával, de sokat sétálnak is a városban. Emellett alkalmanként bikejöring versenyeken indulnak, amikre természetesen, edzenek is. Luna képes laza pórázon sétálni a városban, de a futóhámban mindent belead. Ez utóbbi célra egy mellkason párnázott hámja van, a bikejöringhez többpontos, míg a városi sétákat egy egyszerű H hámban nyomja. Mivel nincs olyan hám, amely minden mozgástípus esetén egyformán jó, három különféle modellt használnak. Ez biztonságos, balesetmentes sportolást tesz lehetővé, ráadásul a kutya pontosan tudja, hogy az egyes hámokban mit várnak tőle. Így amikor húzni kell, húz, amikor lábnál sétálni, akkor lábnál sétál.

A kis funkcionális kitérő után térjünk rá a következő kutyahám típusra, ami nem más, mint az elől kapcsos, vagy húzásgátló hám.

A hátul kapcsoshoz képest egyértelmű különbség, hogy itt a pórázt a mellkas közepén elhelyezett gyűrűbe kapcsoljuk. Így ha kutyánk húzni kezd, az általa kifejtett erő „eltéríti”, gyakorlatilag kifordul a menetirányból, és nem tud húzni. Talán nem meglepő, hogy ezt a típusú hámot a tréning időszakában javasolják. Hiszen a hám ellenreakciója segíti a tréning hatékonyságát, hiszen kutyánknak nem lesz sikerélménye a húzásban.

A fiatal vagy laza pórázon sétálni tanuló kutyák mellett a húzásgátló hám segíthet a vehemens kutyák esetében a konfliktusok és a hirtelen rántásból eredő balesetek elkerülésében. Ilyen célból idősebb kutyák esetében is alkalmazható, hiszen ők egy-egy (például macska által kiprovokált) hirtelen mozdulattól könnyebben megsérülhetnek.

Folytatása következik!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://pawsafe.com/blogs/harnesses/5-types-of-dog-harnesses-and-their-differences; Képek: Fotó: Jonathan Petersson: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/mezo-kert-allat-kutya-619866/; Fotó: Jonathan Petersson: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/fa-allat-kivul-hazi-kedvenc-619872/;

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...