Azok a mancsnyomok… – Hogyan távolítsuk el a sárfoltot a ruhánkról?

Kutyásként valószínűleg az átlag felnőttnél gyakrabban leszünk sárosak. Már csak azért is, mert olyan időben is kimerészkedünk sétálni, amikor az átlag földi halandó inkább (teljesen érthető módon) otthon marad. Aztán ott a kutyasuli, ahol tutira túl lelkesen üdvözöl valaki. Vagy a futtató, ahol valahogy csak sárosak leszünk. De nem kell, hogy emiatt bosszankodjunk vagy rossz kedvünk legyen. A sárfoltot ugyanis nem ördöngösség eltávolítani. Csak egy kis „helyszíneléshez” van rá szükség.

Martha Stewart útmutatója alapján, ha foltot látunk, először határozzuk meg, mi is az. Ugyanis a folt összetételén múlik, hogy milyen tisztítószerek hatékonyak ellene. Más veszi ki a ruhából a zsíros, míg más a fűfoltot. A sárfoltot is érdemes tehát egy kicsit behatóbban tanulmányozni.

Ha például fűfolttal is dolgunk van, akkor először mosószappannal kell bedörzsölni a foltot, majd óvatosan, egy puha kefével megpróbálunk annyi zöld pigmentet eltávolítani az anyagból, amennyit csak tudunk. Sajnos, ez az eljárás a kényes textíliákat roncsolhatja, és a színt is fakíthatja. Ez után izpopropil alkohollal fújjuk be a felületet (vigyázzunk, ne lélegezzük be), majd száradás után enzimes folteltávolítóval fejezzük be a műveletet. Mindezek után mossuk a ruhát a címkén látható utasítás szerint.

Akit megijeszt a vegyi anyagok ezen arzenálja, természetesebb alternatívaként próbálja ki a mosószóda és a citromlé kombinációját. A mosószódával dörzsöljük ki a foltot, amennyire lehetséges, majd távolítsuk el az anyagról alaposan a mosószóda port. Ezt követően facsarjuk kellő mennyiségű citromlevet a foltra, majd ha megszáradt, fújjuk be a szokásos folteltávolító spraynkkel, és mossuk ki a ruhát a címkén található utasításnak megfelelően.

A sárfoltot szerencsére könnyebb eltávolítani. Ha sárosak leszünk, ne próbáljuk letörölni, mert ezzel csak bedolgozzuk a sarat az anyagba. Helyette, akármennyire is észszerűtlennek tűnik, hagyjuk megszáradni a foltot. Ezt követően rázzuk ki alaposan a ruhát, majd kefével (vagy egy vajazókés segítségével) igyekezzünk a felszínről minden sárdarabot eltávolítani. A foltra vigyünk fel 10-szeresére hígított mosogatószer oldatot, úgy, hogy jó alaposan beáztatjuk a foltot. 10-15 perc áztatás után öblítsük ki, majd mehet a mosógépbe, a szokásos programon.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.marthastewart.com/8365308/how-to-remove-stains; Kép: Sam Lion fotója a Pexels-ről: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/egeszseges-allat-kutya-hazi-kedvenc-5731864/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...