Saját KB bal
Saját KB jobb

A három legjobb májvédő és méregtelenítő gyógynövény

A máj folyamatos terhelésnek van kitéve, hiszen folyamatosan dolgozik, hogy megtisztítsa a szervezetet a környezetből bekerülő káros anyagoktól. Ezek közé tartoznak nem csak a táplálékban található méreganyagok és a gyógyszerek, de a környezetünkből a szervezetbe jutó egyéb káros anyagok is, mint például a permetszerek, vegyszerek, nehézfémek stb. Kutyáink a városi környezetben folyamatosan találkoznak ezekkel az anyagokkal, ezért számukra is fontos, hogy támogassuk a szervezetüket a méregtelenítésben. Ezt pedig a máj védelmével és regenerációjának támogatásával tudjuk megtenni.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk három olyan májvédő és méregtelenítő gyógynövényt, melyekkel támogathatjuk a máj sejtmegújulását és segíthetünk kutyánknak a méregtelenítésben.

Máriatövis

Ez a májvédő klasszikus segít helyreállítani a máj sejtjeit. Már kialakult májkárosodás esetén is érdemes alkalmazni. Ezen kívül, ha kutyánk rendszeresen gyógyszert szed (a kullancs elleni készítmények is gyógyszeresek!), esetleg antibiotikum kúra után, kezelés és műtétek előtt és után adhatjuk. Érdemes legalább tavasszal és ősszel májvédő kúrát tartani akkor is, ha nincs semmi panasz, hiszen a máj megfelelő működése kiemelten fontos az egészség megőrzésében. A máriatövis magkivonata elérhető por, olaj és kapszula formátumban is.

Kakukkfű

Nemcsak az olasz ételeket, de kutyánk vacsoráját is megszórhatjuk vele. A kakukkfű segít az immunrendszer megfelelő működésében, emellett gyulladáscsökkentő hatású is. Kis mennyiségben akár naponta is adható, hiszen nemcsak a méregtelenítést segíti, hanem thymol nevű hatóanyaga révén a fogínygyulladást is  csökkentheti.

Ginzeng

A ginzeng erős antioxidánstartalma révén segíthet kutyáinknak a környezeti stresszorok elleni küzdelemben, a fáradtság leküzdésében és a betegségek utáni rehabilitációban. A ginzenggyökérben található hatóanyag pedig támogatja a már zsírsav-feldolgozási funkcióit.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://petkeen.com/thyme-dog-benefits-uses-effects/; https://www.dogsnaturallymagazine.com/5-nutritious-herbs-every-dog-needs/; Fotó: Dominika Roseclay: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/viragok-hazi-kedvenc-imadnivalo-emlos-3104786/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...