Saját KB bal
Saját KB jobb

Lehet, hogy a nyakörv okozta sérüléseknek köze van a pajzsmirigy problémákhoz?

Peter Dobias holisztikus állatorvos az esetleges veszélyekre figyelmeztet

A pajzsmirigy alulműködése és a nyakörvek okozta sérülések összefüggésére hívja fel a figyelmet Dr. Peter Dobias, az ismert kanadai holisztikus állatorvos. Dr. Dobias szerint nem véletlen, hogy a nagyobb testű kutyák érintettebbek a megbetegedésben.

Dr. Peter Dobias a holisztikus szemléletű állatorvoslás egyik népszerű képviselője a tengerentúlon. Karen Shaw Becker doktornővel (az itthon is megjelent ‘Az örök kutya című könyv szerzője) az elsők között hívta fel a figyelmet a kutyák életmódja és a civilizációs betegségek összefüggésére. Szerinte a kutyák egészségének alapja a táplálkozás, a testmozgás és a lelki egyensúly. Azaz a betegségek helyett a teljes jóllétre, az EGÉSZségre koncentrál. Ez a nézőpont és lengyel nagypapájától tanult gyógynövényismerete kiegészíti a hagyományos nyugati orvoslást. Így segít nemcsak saját praxisában, de online cikkeivel és tanácsadó videóival a világ bármely táján élő kutyásoknak.

Legutóbbi cikkében arról elmélkedik, hogy a pajzsmirigy alulműködése az ismert okokon kívül vajon összefüggésben lehet-e a nyakörvek okozta sérülésekkel. Dr. Dobias nem vitatja, hogy a pajzsmirigy problémák hátterében genetikai tényezők éppúgy szerepet játszanak, mint a táplálkozás. Elsősorban az immunrendszer működését felborító feldolgozott élelmiszerek és a fajnak nem megfelelő táplálás szerepét hangsúlyozza. Ugyanakkor a pajzsmirigy elhelyezkedése és a nagytestű kutyák esetében a betegség prevalenciája miatt felmerül benne a lehetőség, hogy lehet más ok is a háttérben.

A nagytestű kutyák esetében gyakrabban használnak nyakörvet, illetve sokszor a gazdik erősebben rántják meg a pórázt. Az is gyakran fordul elő, hogy a kutyát visszarántják, mert húz, vagy éppen ebből az okból kifolyólag fojtó vagy szöges nyakörvet használnak. Mivel egy nagytestű kutyával nehezebb bírni, ha nem tanítjuk meg megfelelően pórázon sétálni, ezért gyakrabban folyamodhatnak a gazdik a nyak sérüléseit okozó eszközökhöz, rángatáshoz, nyakörv felhúzáshoz.

Dr. Dobias ezért felhívja a figyelmet arra, hogy testmérettől függetlenül az erőszakmentes módszerek és a tanítás a megoldás. Szerinte a megfelelő hám és póráz elengedhetetlen. Ezek mellett a laza pórázas séta megtanítása mind kedvencünk fizikai, mind mentális egészsége szempontjából a legjobb megoldás.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://peterdobias.com/blogs/blog/15103717-thyroid-gland-disease-may-be-related-to-collar-injuries?_pos=4&_sid=6fbd2ad16&_ss=r&fbclid=IwAR0crq8K0_NLuphMuKIspf6ah9d8X6p9jJnyl_-fIjgOrXRgru3lF-2rBzc; Fotó: Denniz Futalan: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/emberek-szorme-allatok-kutyak-2048225/

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...