Tippek kutyahám helyes használatához

A kutyahám olyan alapdarab, amely szinte mindannyiunknak van otthon. Talán nem is egy. A hám a nyakörv remek alternatívája, különösen kistestű, erősebb nyakú vagy olyan alkatú kutyák esetében, akiknek könnyen kicsúszhat a feje a nyakörvből.

Manapság számos modell közül választhatunk az alkalomnak és egyéb preferenciáinknak megfelelőt. Léteznek H-hámok, hálós hámok, kifejezetten sportoláshoz javasolt több ponton rögzítő hámok, és még sorolhatnánk. Az alábbiakban olyan tippeket gyűjtöttünk össze, melyekkel a kutyahám használatát biztonságossá és balesetmentessé tehetjük.

Alapszabály: Mindig a kutya méretének megfelelő hámot válasszunk, és ellenőrizzük a pontos illeszkedést.

A kutyahám akkor jó, ha tart, de nem túl szoros. Ha stabilan illeszkedik, nem csúszkál el mozgás közben, és szépen fekszik a kutyán. Fontos, hogy próbáljuk fel a hámot a kutyára, és a testalkatának megfelelő fazont válasszuk!

Ha megvan az ideális, a funkciónak megfelelő és jól illeszkedő hám, akkor fordítsunk figyelmet a beállításra.

Lehet, hogy túlzónak hangzik, de minden séta előtt ellenőrizzük, hogy a hám pontosan van-e beállítva. Ez nagyjából 20 másodpercet vesz igénybe, és megspórolhatunk vele egy csomó kényelmetlenséget, kidörzsölődést vagy esetleg balesetet.

Adjuk fel a hámot a kutyára és nézzük meg, hogy jól illeszkedik-e. Ne legyen sehol sem túl szoros, azaz, nem vágjon be, de tartson rendesen, nehogy a kutya ki tudjon bújni belőle. Ez ugyanúgy fontos a nyakörv esetében is! Ha az ujjunkat kényelmesen be tudjuk dugni a kutya nyaka/mellkasa/háta és a hám pántja közé, az rendben van. De ha laza, eláll, az balesetveszélyes! Egy ijedt kutya pillanatok alatt ki tud bújni egy rosszul tartó hámból és akár a kocsik közé is szaladhat. Ellenőrizzük, és ha kell, húzzuk meg a pántokat.

Mi ne tegyünk?

Soha ne emeljük fel vagy rántsuk meg a kutyát a hámnál fogva! A kutyahám nem arra való, hogy azon rángassuk a kutyát! Attól, hogy a kutyánk hámot visel és nem nyakörvet, még ugyanúgy elvárható tőlünk, hogy megtanítsuk pórázon sétálni. Az úgynevezett húzásgátló hámok (melyeken elöl is van D-gyűrű) még segíthetnek is ebben. De ugyanannyi jutalomfalatra és türelemre lesz szükségünk, mintha nyakörvet adnánk a kutyánkra, hiszen ez egy tanulási folyamat. Ha valami nem tetszik, azt jelezzük a kutyánknak időben, és lehetőleg ne a hámnál fogva rántsuk fel a levegőbe, ha nem úgy viselkedik, mert ez balesetveszélyes!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/crop-woman-caressing-purebred-dog-in-park-5257628/

 

 

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...