Mit jelent az, hogy fokozatosan vezessünk be valamit a kutyánk étrendjébe?

Ha valamilyen táplálék-kiegészítőt, természetes készítményt, netán új élelmiszert szeretnénk adni a kutyánknak, célszerű azt fokozatosan bevezetni. Ezzel az instrukcióval találkozhatunk természetes táplálással foglalkozó blogokon, cikkekben, és gyakran itt, az oldalon is felhívjuk a figyelmet a fokozatosság fontosságára.

Miért is fontos ez? Legyen bármilyen egészséges vagy hasznos is, egy új élelmiszer vagy összetevő új kihívást is jelenthet a kutyánk emésztőrendszerének. Ez pedig gyomorrontás, hányás vagy hasmenés képében testesülhet meg. Ezt szeretnénk elkerülni, ezért fontos a fokozatos bevezetés.

Ez is érdekelhet: Hogyan váltsunk új eledelre?

Mit is jelent azonban a „fokozatosan” a gyakorlatban?

Étrendkiegészítők, gyógyhatású élelmiszerek esetében érdemes először megnézni, hogy mennyi az ajánlott napi adag. Ha például 10 kg-onként 1 teáskanál, és a kutyánk 30 kg tömegű, akkor a cél 3 x 1 teáskanál napi bevitele. Ennek legfeljebb a negyedével érdemes indítanunk, és ha nem tapasztalunk problémát (hányás, hasmenés, hányinger – száj nyalogatása, koordinációs zavar, stb.), akkor 5-7 naponta emeljük az adagot újabb negyed rész hozzáadásával. Így körülbelül 20 nap –  egy hónap alatt érjük el az ajánlott napi adagot.

Zöldségek, gyümölcsök, új élelmiszerek bevezetése esetén először falatnyi mennyiségeket adjunk kedvencünk ételéhez, majd fokozatosan, pár naponta emeljük az adagot.

Ez a módszer lassúnak és nehézkesnek tűnhet, ugyanakkor érdemes türelemmel végigvinni a folyamatot. Ezzel megadjuk az időt a kutyánk szervezetének az alkalmazkodásra, amit az új táplálék megemésztése igényel. Különösen érzékeny gyomrú, gyulladásra, hányásra és emésztési problémákra hajlamos kutyák esetében fontos ez, hiszen így nem tesszük ki felesleges megterhelésnek az emésztőrendszert. Ezzel a táplálék-kiegészítő hatóanyagainak hasznosulása is javul.


Forrás: https://keepthetailwagging.com/a-dog-supplement-turmeric/; Kép: Photo by Ivan Babydov: https://www.pexels.com/photo/female-owner-playing-with-dog-at-home-7788664/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...