Saját KB bal
Saját KB jobb
Fotó: Samson Katt: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szeretet-no-allat-kapcsolat-5256721/

Felismeri magát a kutya a tükörben?

A legtöbb kutya találkozott már tükörrel, főleg a lakásban élők. A gazdik nagy része pedig kíváncsian figyelte, hogyan reagál kutyája, amikor először meglátja magát a tükörben. Vajon felismeri magát? Vagy úgy gondolja, hogy egy másik kutyát lát?

Természetesen ebben a témában is történtek már kutatások és több elmélet is napvilágot látott. A gyakorlat azt mutatja, hogy a kölyökkutyák sokkal nagyobb figyelmet szentelnek a tükörképüknek, mint a felnőtt kutyák.  Az egyértelmű, hogy látják magukat a tükörben, de vajon felismerik magukat?

A kölyökkutyák és az újdonság varázsa

A kölykök azért reagálnak jobban a tükörképre, mert számukra ez valami teljesen új. Egyszer csak hirtelen ott terem velük szemben egy mozgó állat. Ilyenkor a kölyök azt hiszi, hogy egy másik kutya van vele szemben. A reakció pedig a természetével, habitusával lesz azonos. Ha a kiskutya félős, akkor valószínűleg megijed. Ha játékos és nyitott, akkor megpróbálhat kapcsolatba lépni a tükörképével. Ez azonban csak az újdonság varázsa. Amint rájönnek, hogy semmi nem történik, szépen lassan már nem lesz olyan érdekes a tükörkép. Éppen ezért nem reagálnak az idősebb, felnőtt kutyák ilyen élénken a tükörre, mert ők már megtanulták, hogy onnan semmilyen reakció nem érkezik.

Inkább a szaglásra támaszkodnak

Egy másik elmélet szerint azért nem reagálnak a felnőtt kutyák a tükörképükre, mert annak nincs semmilyen szaga. A kutyák ugyanis elsősorban az orrukra támaszkodva tájékozódnak. Természetesen használják a látásukat is, de ha valaminek nincs szaga, azt általában figyelmen kívül hagyják. Ezért sem tudnak mit kezdeni azzal, amit a tükörben látnak.

Nem ismerik fel magukat

Az állatok tükörtesztjét Gordon Gallup már a 70-es években megalkotta. A metodika nagyjából azonos volt azzal, ahogy a kisbabák önismeretét tesztelik. Ez a tükörteszt, mely az öntudatra ébredés korát állapította meg az embereknél. A teszt során egy piros pontot festettek a gyerekek arcára és megfigyelték, mikor kezdi el a gyerek észrevenni és felfedezni azt a pontot, ami rajta és a tükörben lévő babán is van. Gyerekeknél ez 18-24 hónapos korban következik be.

Állatoknál azonban egészen más a helyzet. Főleg a kutyáknál. Gallup először csimpánzok ketrecébe helyezett el egy tükröt és megfigyelte, hogyan reagálnak rá. Először a csimpánzok is úgy viselkedtek, mintha egy másik állat jelent volna meg velük szemben. Később azonban elkezdték felismerni magukat. A következő lépésben a csimpánzok szemöldökére és egyik fülére egy piros pontot festettetek. Miután jól megnézték tükörképüket és a mozdulatokat, a közös pontokat is elkezdték felfedezni és megérinteni a testükön. Ez pedig annyi öntudatosságot jelent, hogy megértették, saját magukat látják a tükörben.

A tesztet később más állatokkal és kutyákkal is elvégezték. Gorillák, elefántok, sőt még a delfinek is hasonlóan reagáltak, mint a csimpánzok. A kutyák azonban nem. Ők semmilyen jelre nem reagáltak, sőt sok esetben egyáltalán nem is érdeklődtek a tükörkép iránt. A tudósok végül arra a következtetésre jutottak, hogy azok az állatok öntudatosabbak, akik tájékozódás során elsősorban a látásukra támaszkodnak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogingtonpost, Wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...