Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért ne adjuk a kutyánknak hidegen az ételt?

Kényelmes dolog, hogy csak kivesszük a hűtőből az ételt, és már tálaljuk is a kutyánk számára. Sőt, gyakran olvashatjuk azt is, hogy érdemes egyenesen a fagyasztóból etetni, hiszen így az étel tovább leköti a kutyánkat. Bár ezek kétségtelen előnyök a „hidegen” etetés mellett, van pár érv, ami amellett szól, hogy inkább melegítsük fel az ételt, mielőtt kutyánk elé tesszük.

A „hidegen” etetés különösen a nyers húsok esetében tűnhet praktikusnak. Egyrészt higiéniai, másrészt pedig kényelmi szempontból. Ugyanakkor, a hűtő-hideg vagy fagyasztott eledel gyomorpanaszokat, gyulladást is okozhat. Emellett, a nyers, friss élelmiszer etetésével ugye a természetes prédához a lehető legközelebbi alternatívát szeretnénk kínálni. Ez pedig valószínűleg inkább meleg (friss préda) de legalábbis ritka esetben volt fagyott.

Ha az elméleti síkot félretesszük, a szobahőmérsékletű étel mellett szól az is, hogy így az illatok, melyek a kutya számára olyan fontosak, sokkal jobban érezhetők. Kutyánk kedvére kiszagolhatja, hogy mit enne meg először a tálból. Ezzel az étvágya is javulhat.

Az étvágytalan, válogatós kutyák esetében is hasznos lehet, ha legalább szobahőmérsékleten, vagy ennél kissé melegebben tálaljuk az ételt. Lehet, hogy az illatok, lehet, hogy a könnyebb emészthetőség miatt, de ez a módszer sok esetben beválik, ha kutyánknak nem akaródzik enni.

A nyers etetés szempontjából a szobahőmérsékletre való felengedés vagy a meleg csontlé hozzáadásával történő melegítés nem okoz jelentős tápanyagvesztést, és megfelelően betartva az ételek kezelésére vonatkozó higiéniai előírásokat, a kórokozók elszaporodása sem fenyeget. Természetesen, ne pihentessük a nyers belsőségeket a pulton félnapszámra egy forró nyári napon. Éppen csak vegyük ki pár órával az etetés előtt a hűtőből, fagyasztóból az ételt, hogy az szobahőmérsékletűre melegedhessen (kiolvadhasson) mielőtt kutyánk elfogyasztaná.


Forrás: https://www.keepthetailwagging.com/3-reasons-why-i-dont-feed-cold-raw-dog-food/; Kép: Photo by Zen Chung: https://www.pexels.com/photo/anonymous-man-stroking-purebred-dog-in-kitchen-5749769/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...