Kutyabiztos karácsony – tippek és trükkök

Hamarosan itt a karácsony, már csak párat kell aludni, hogy megcsodálhassuk a feldíszített fát, alatta az ajándékokkal. Az asztalon sok finomság, vidám vendégsereg, játékok és kikapcsolódás.

Az idilli, boldog karácsony képei sok kutyás és cicás gazdit – a paranoid egyedeket – már előre aggodalommal töltenek el. A fa ráborul a kutyára, az égősor vezetékét elrágja a törpenyúl és a macska az üveggömbökkel labdázik, miközben a másik kutyánk épp belakmározik a xilittel töltött bonbonokból… Aggodalomra azonban semmi ok! Pár előrelátó intézkedéssel biztosíthatjuk, hogy az idei karácsony (is) csodálatos és meghitt közös ünnep legyen.

A katasztrófa hozzávalói között előkelő helyet foglal el a körültekintés teljes hiánya és az óvatlanság. Ehhez jön egy kíváncsi négylábú, és máris kész a baj.

Ezért érdemes az alábbi pár tanácsot megfogadni.

A kutyabiztos karácsonyfa stabilan áll, nem lógnak rajta csábító csokoládés, pláne nem édesítőszeres cukorkák. A labdamániás kutyák esetében érdemes lehet a gömböket is magasabbra tenni. Jó, ha a fényfűzér rendesen van földelve, esetleg külön védelemmel látjuk el a kábelt.

A legbiztosabb, ha kedvencünket nem hagyjuk felügyelet nélkül a feldíszített fával – és a megterített asztallal sem. Ebben segítségünkre lehetnek a terek leválasztására alkalmas ideiglenes kapuk, rácsok.

Ha már asztal és vendégség: A kutyáknak a legtöbb ünnepi étel túl zsíros és fűszeres. Nem beszélve a szálkákról, a cukorról, a csokoládéról, a makadámia dióról és a xilitről. Ha szeretnénk kényeztetni kedvencünket, akkor készítsünk neki például  Karácsonyi gesztenyés kutyasütit. Vagy válasszunk ezek közül a Kutyabiztos karácsonyi finomságok közül!

Lényeges tudnunk, hogy vannak olyan ételek, amelyektől a kutyák gyomorrontást kaphatnak, míg mások akár hasnyálmirigy- vagy bélgyulladást is okozhatnak. Emellett pedig ott vannak a potenciálisan halálos ételek – ezek a xilit, a makadámia dió, az avokádó és a főtt/sült csontok és szálkák. Ez utóbbiakat a legjobb olyan messze tartani a kutyánktól, amennyire csak lehetséges. Nyomatékosan kérjük meg a vendégeinket és a gyerekeket is, hogy figyeljenek oda, hogy ezek még véletlenül se kerüljenek a kutyánk közelébe.

Fontos, hogy  napi rutin felborulása, a jövés-menés és a készülődés stresszes lehet a kutyák számára is. Vegyük észre, ha kutyánk nyugalomra vágyik, és segítsünk neki, hogy ezt megtalálja – hosszabb séták, közös játék vagy az elvonulás lehetősége által.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Kostya Levit Naddubov: https://www.pexels.com/photo/white-dog-844454/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...