Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabiztos karácsonyi finomságok

A karácsony a szeretet ünnepe, ilyenkor szeretjük egymással megosztani a jó dolgokat. És ebből miért is maradna ki a kutyánk? Persze nem mindegy miből kap kóstolót a karácsonyi menüből, és természetesen a mértékletesség most is fontos! Nézzük, mik azok a finomságok, amiket adhatsz kedvencednek, és miket kerülj el mindenképp!

Karácsonyi finomságok

Az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk egy kicsit elengedni magunkat, és többet enni az egészséges mennyiségnél. Kutyáink esetében azonban ne legyünk könnyelműek, a napi kalóriamennyiségbe könyörtelenül számítsuk bele a nasikat is, és tényleg csak kis mennyiségben kényeztessük őket az ünnepi finomságokkal. A túlzásba vitt falatozás hányást, hasmenést, súlyosabb esetben bélproblémákat, hasnyálmirigy-gyulladást okozhat, szóval figyeljünk a mértékre!

Húsok

Alapvetően kis mennyiségben adhatunk a kutyánknak sült marha vagy baromfihúst, amennyiben nem túl zsíros vagy fűszeres, viszont ne adjuk oda a csontokat, mert a sült vagy főtt csontok szilánkosra törhetnek, ami veszélyes! A sertés és vaddisznóhús jobb, ha kimarad a menüből, beleértve a sertés virslit, sonkát és egyéb nyers sertéshúst tartalmazó készítményeket. Tehát a kevésbé zsíros pulykasültből jöhet egy-két falat, a bőrös malac viszont tiltólistás!

Zöldségek, gyümölcsök

A párolt vagy levesben főtt zöldségek, mint például a brokkoli, az édesburgonya, a sárgarépa, a petrezselyemgyökér, a paszternák, a zeller, a zöldbab, a cékla és a sütőtök rendben van, de kerüljük a kelbimbót, a káposztát, a karfiolt, a kelt és a hüvelyeseket, mert felfúvódást okozhat. A lencsefélék újévkor állítólag szerencsét hoznak, de a kutyánknak csak görcsöt okoz, úgyhogy inkább tartsuk meg magunknak a privilégiumot.

A zöldségek közül abszolút tiltólistás az avokádó, de a paradicsomos vagy paprikás dolgokkal is jobb óvatosan bánni. A gyümölcsök közül az ananász, az alma, az áfonya finom és egészséges nasik lehetnek. Sok kutya szereti a csonthéjasokat (kesudió, dió, mogyoró, mandula, stb.), de ezek nagyon zsírosak, ezért csak minimális mennyiségben add kutyádnak, és mindenképpen sótlan, tisztított formában. A sült gesztenye viszont remek választás, kis mennyiségben tápláló és finom.

Édességek, nasik

Az édességeket a legjobb elkerülni, mivel sem a finomliszt, sem a cukor, sem a növényi zsír nem használ a kutyáknak. A sütikre azért is érdemes abszolút tabut elrendelni, mert édesítőszer, kakaó vagy mazsola lehet bennük, ami viszont komoly egészségügyi kockázatot jelent! A xilit már kis mennyiségben is halált okozhat! Ha mégis valami édes nasival kényeztetnéd a kutyádat, készíts házilag mézes kutyakekszet.

Halak

Sok helyen tradicionális valamilyen halételt is az asztalra tenni Szenteste. A halak és tengeri ételek kapcsán érdemes tudni, hogy nyersen egyáltalán nem biztonságosak a kutyák számára, és csak bizonyos fajta halak, megfelelő hőkezelés után adhatók. Ha ehhez hozzávesszük a szálkák okozta kockázatot, akkor talán jobb, ha elfelejtjük a kopoltyúsokat. Ha mindenképp szeretnénk egy kis hallal kényeztetni a kutyánkat, akkor a szálkamentes, nem fűszeres lazacfalat mellett döntsünk.

Ha nem vagy biztos benne, hogy egy adott étel biztonságos a kutyádnak, akkor inkább ne adj neki, helyette készíts valami finomságot kifejezetten a számára megfelelő és egészséges alapanyagokból!

 

/Kutyabarát.hu/
Kép: pexels.com

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...