Saját KB bal
Saját KB jobb

DIY – Kutyás karácsonyfadísz

A boltokban is szuper karácsonyfadíszeket lehet venni. Szerencsére egyre több a kutyás tematikájú is. Az arany-piros tűzcsapok, sálas corgik és sapkás tacskók persze remekül mutatnak a fán. Az alábbi dísz azonban biztos, hogy teljesen egyedi lesz, fillérekből elkészül, és csak a miénk.

A só-liszt gyurma sokak számára ismerős alapanyag. Ebből az egyszerűen elkészíthető masszából szárítással vagy alacsony hőfokú sütéssel kemény és viszonylag tartós szobrokat, figurákat, ékszereket illetve karácsonyfa díszt is készíthetünk.

Nem kell más, mint só, liszt és víz 2:2:1 arányban. Tehát ugyanannyi liszt kell mint só, és fele adag víz: egy csésze só, egy csésze liszt, fél csésze víz. A videón is látható módon a hozzávalókat alaposan elkeverjük, majd masszává gyúrjuk. Ebből a jól formázható keverékből készíthetünk gyöngyöket, hóembert, de ha jó a kézügyességünk, akár kutyát is. Használhatunk akár kutyás vagy csontos sütiszaggatót is. A lényeg, hogy ne felejtsük el a szárítás előtt kifúrni a kész művet, hogy a szalagot vagy szálat majd a lyukon átvezetve feltehessük a díszt a fára.

A videón látható mancsos karácsonyfa dísz azért a kedvencünk, mert nemcsak dekoratív, de egyedi is – garantáltan nem tudunk két egyforma lenyomatot készíteni. Ráadásul megőrzi kedvencünk mancsának lenyomatát.

A formára vágott só-liszt gyurmába nyomjuk bele a kutya mancsát. Szúrjunk a minta fölé egy lyukat, amin később átfűzzük a szalagot – majd kezdődhet a szárítás. A mancsos karácsonyfa dísz pár nap alatt magától is kiszárad, de sütőben alacsony hőfokon (80 – 90 °C) pár óra alatt kiszáríthatjuk.

A dekorációhoz használhatunk festéket, csillámokat, gyöngyöket és különféle szalagokat is – készíthetünk akár több különböző mancsos díszt is, hiszen remek szórakozás.

FONTOS: A só-liszt gyurma nem ehető, sem nekünk, sem a kutyánknak! Alaposan tisztítsuk meg a kutyánk mancsát miután a gyurmába nyomtuk, nehogy lenyalogassa az extrém sós darabkákat.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: YouTube – Crafty Morning; Kép: Photo by EKATERINA BOLOVTSOVA: https://www.pexels.com/photo/woman-hanging-ornaments-on-a-christmas-tree-6606823/

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...