Photo by Gary Sandoz on Unsplash

Erre a hat dologra figyelj egy hideg téli séta előtt

Kutyáinkat valószínűleg nem nagyon foglalkoztatja ez a kérdés, a legtöbben ugyanúgy imádnak hóban és hűvösben sétálni, mint egy szép tavaszi napon.

Azonban a téli hideg sétákra és tartós kint létre a kutyáknak extra védelemre van szükségük. Sőt, nemcsak a kutyáinkra kell fokozottan figyelni, hanem magunkra is. A téli kutyasétáltatás ugyanis számos veszélyt rejthet magában, de minderre könnyedén fel lehet készülni. Íme hat tipp, amit érdemes betartani, mielőtt nekiindultok a télnek.

Megfelelő ruházat a gazdinak

Igen, most a gazdiról van szó és nem kell legyinteni. Természetesen mindenki tisztában van vele, hogy a hidegben, télen fel kell öltözni rendesen. Azonban ha kutyasétáltatásról van szó, akkor nemcsak melegnek kell lennie a gazdi ruhájának, hanem funkcionálisan is meg kell felelnie a tevékenységnek. Fontos, hogy ne csússzon a cipőnk talpa, hanem tapadjon még jeges felületen is.  Pláne akkor, ha kutyád hajlamos húzni a pórázon séta közben.  A kezek melegen tartására is oda kell figyelni. Ha nem védjük megfelelő kesztyűvel kezünket, könnyen elgémberedhet és meglazulhat a póráz fogása.

Megfelelő ruházat a kutyának

A lakásban tartott kutyák nagy részének szüksége lesz valamilyen plusz védőrétegre, ha beállnak a mínuszok. Kiemelten fontos ez a kistestű, rövid szőrű, kölyök és idős kutyákra. Illetve a krónikus betegségben szenvedőkre is.  Ha a levegő hideg de száraz, egy kényelmes kötött pulcsi tökéletes választás. De amint nedvessé, nyirkossá fordul az időjárás, mindenképpen vízálló terméket válasszunk.

Védd a mancsokat!

A kutyák mancsait meg kell védeni az olyan potenciális veszélyektől, mint a jég, a hó, a sózott járdák. A városi kutyáknak már gyakran adnak cipőt a lábára, de a legtöbb kutya ezt nem viseli el magán.  Egyszerűbb és kényelmesebb megoldás egy jó mancskrém beszerzése, amivel séta előtt és séta után is ápolhatod kutyád mancspárnáit. Séta után érdemes mindig megmosni a mancsokat, hogy az esetleges sómaradványokat, vagy az ujjak közé fagyott havat eltávolítsuk.

Mindig használj pórázt!

Még ha kutyád 100 százalékig behívható és soha nem szökött el tőled, akkor is óvatosan kell bánni a téli póráz nélküli sétákkal. A talajon lévő jég és hó ugyanis megnehezítheti az eltévedt kutya számára a hazatalálást. A korlátozott látási viszonyok pedig megnehezíthetik mások számára, hogy észrevegyék őt, illetve a kutya észrevegyen téged. A bilétát és a chipet pedig évszaktól függetlenül érdemes ellenőriztetni.

Próbáljuk meg kerülni az alábbi helyeket

Félig befagyott, vagy befagyottnak tűnő tavakat és ismeretlen túraútvonalakat érdemes mellőzni. Városi közlekedésnél figyelj a fagyálló veszélyre! Szinte bármely kocsi alatt lehet fagyálló tócsa, ami a kutya számára végzetes méreg! Ne engedd a parkolóhelyeken bóklászni és mindig figyeld, hogy ne egyen/nyaljon fel semmit. A fagyálló édes íze és illata ugyanis vonzó a kutyáknak!  Frissen sózott járdán nem menj át kutyáddal mert ez számára borzasztóan kellemetlen és fájdalmas.

Mindig figyeld a kutyát

A legtöbb kutya jelzi, ha túl hideg van számára. Ha séta közben elkezd reszketni, vagy bármilyen jelét adja annak, hogy nem szeretne tovább menni, ne erőltesd a sétát. Inkább többször menjetek ki rövidebb időre, alakítsd át a napirendet eszerint. Mindig figyeld a jelzéseit, látni fogod, ha már nem érzi magát jól kint a téli hidegben.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: thedogingtonpost

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...