Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan tegyük kellemesebbé az évszakváltást idős kutyánk számára?

Kutyás szempontból az ősz közeledte, a forróság enyhülése általában felüdülés, hiszen végre hosszabb sétákra, kirándulásokra indulhatunk, aktívan tölthetjük az időt a kutyánk társaságában. Ha idős kutyánk van, akkor azonban előfordulhat, hogy ő már nehezebben éli meg az évszakváltást.

Idősebb korban elsősorban az ízületi betegségek, illetve maga az ízületek öregedése okozhat problémát. A nyirkos, hűvös idő és az időjárási frontok, amelyek az évszakváltást jellemzik, sajnos, fokozhatják az ízületi fájdalmakat. Ilyenkor azt vehetjük észre, hogy kutyánk nehezebben, lassabban mozog, nem szívesen kel fel vagy fekszik le, vonakodóbb, ha játékról, sétáról van szó.

Több lehetőségünk is van, hogy enyhítsünk a problémán. Először is, ha még csak gyanakszunk a korral járó ízületi problémára, keressük fel az állatorvost, hogy pontos diagnózist kapjunk. Ő, szükség esetén, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő készítményt is javasolhat.

Az ízületi betegségek esetén a táplálkozás és bizonyos étrendkiegészítők is hatékonyak lehetnek. Ezeket érdemes akár megelőzésképpen, kúraszerűen alkalmazni az évszakváltást megelőző időszakban. A kurkuma, a kollagén, a glükózamin és a kondroitin természetes formában, a táplálékkal is bevihető, de választhatunk kifejezetten kutyáknak szánt ízületvédő készítmények közül is.

Hogyan használható a kurkuma az idős kutyák egészségmegőrzésében?

A táplálkozás mellett a mozgás és az életmód is fontos szerepet játszik a kutyánk egészségének, jó közérzetének fenntartásában.

Bár az idősebb kutyáknak sokszor kevesebb a mozgásigényük, ez nem jelenti azt, hogy nincs is szükségük mozgásra, vagy hogy ne lehetne őket edzeni. Az a lényeg, hogy a kutya erőnlétének, egészségi állapotának megfelelő mozgásformát válasszunk, és azt rendszeresen végezzük. A séta, a fizioterápia, de akár a hoopers vagy a nosework, mind kiválóan alkalmasak lehetnek idősebb kutyáknak is. A folyamatos edzés segít a jó közérzet megőrzésében, és csökkentheti a degeneratív folyamatok előrehaladását. A mozgással járó boldogsághormonok pedig jótékonyan hatnak a kutyánk hangulatára is, ezért könnyebben viselheti az évszakváltást.

Végül pedig, ne feledkezzünk el a jó alvásról és a kényelemről sem. Idős korban lassulhat a vérkeringés, fájósabbá válhatnak a tagok. Ha azt vesszük észre, hogy kedvencünk, fázós, remegős, bátran adjunk rá egy meleg kabátkát. Ebben a korban már jár a kényelem. Egy puha párna és meleg takarók kellemesebbé tehetik a kutyánk életét, és tényleg számítanak, különösen, ha hűvösebbre fordul az idő.

Milyen ágy való egy idős ebnek?

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.whole-dog-journal.com/care/senior_dog/10-ways-to-make-your-old-dog-comfortable/; Kép: Photo by Helena Lopes: https://www.pexels.com/photo/purebred-dog-resting-on-ground-in-countryside-3752118/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...