Saját KB bal
Saját KB jobb

A fagyálló mérgezés akár 3 óra alatt végzetes lehet

A téli időszakban az egyik legnagyobb veszély a városi kutyákra nézve az utcára, pocsolyákba került fagyálló folyadék.

Ebben az időszakban egyre több fagyálló mérgezéses esetet regisztrálnak az állatorvosi rendelőkben, és sajnos legtöbbször már későn érkeznek a rendelőbe a gazdik. A fagyálló (etilén-glikol) legnagyobb csapdája, hogy édes íze miatt a kutyák szívesen elfogyasztják. Színtelen, sűrű folyadék, mely nagyon könnyen az utcára kerülhet, amikor betöltik az autóba, tehát nem direkt mérgezésről beszélünk, hanem az utcán heverő veszélyről.

Kis dózisban is halálos

A fagyálló sajnos már nagyon kis mennyiségben halálos lehet, ha a kutya nem kerül időben orvoshoz. Ez pedig 3-6 órát jelent az elfogyasztástól számítva, tehát borzasztóan kevés idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kutya életének megmentésére esély legyen. A méreg hamar felszívódik a bélcsatornából, ezért a gazdinak és az állatorvosnak is gyorsan kell cselekednie, ha megtörtént a baj. A macskáknál még rosszabb a helyzet, nekik csak 2 órájuk van az életmentő beavatkozás elkezdéséig.

Az első tünetek

Az elfogyasztástól számítva igen hamar, akár 1 óra elteltével megjelennek az első, idegrendszeri tünetek, melyek leginkább a részegséghez hasonlíthatók. A kutya botladozni, tántorogni kezd mely öklendezéssel, nyálzással párosul, mindezt erős hányás is kísérheti. Kis idő múlva azonban a bódultsági fázis veszi kezdetét, mely megtévesztő lehet, hiszen az állat lenyugszik és aluszékony lesz, miközben a tünetei egyre súlyosbodnak.

Visszafordíthatatlan veseelégtelenség

12-72 óra elteltével a kutyán remegés, reszketés és görcsök jelentkeznek majd görcsroham alakul ki, mely a visszafordíthatatlan, végzetes veseelégtelenség jele. A fagyálló folyadék a májban átalakul glikol-aldehiddé, ez olyan folyamatokat indít el a szervezetben, mely a vesék működésének leállásához vezetnek.

Amennyiben a fagyállót fogyasztott kutyával időben odaérünk az orvoshoz, tehát 3 órán belül, akkor az elfogyasztott dózistól függően  alkoholos infúzió adásával a kutya még megmenthető.

Soha ne engedjük földről enni és inni kutyáinkat, de a fagyállós szezonban tartsuk ezt kiemelten szem előtt, valamint ha mi használunk fagyállót, nagyon vigyázzunk, hogy az ne kerüljön a földre vagy a kutya közelébe.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: FB/fehervariallatorvos

Cover: pexels.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...