Saját KB bal
Saját KB jobb

Tények, tévhitek és tippek a foglalkoztató játékokkal kapcsolatban – 1. rész

Tudományos kutatások ihlették

Kutatások bizonyítják, hogy az ingerekben gazdag környezet jó hatással van a mentális egészségre. Már akváriumi halak esetében is megfigyelhető, hogy a búvóhelyekkel, téri elemekkel ellátott akváriumban jobban érzik magukat az állatok. A fogságban élő állatoknál pedig csökken a depresszió, a különböző kényszercselekvések megjelenése, ha az állatok ingergazdagabb környezetben élhetnek. A foglalkoztató játékok az állatkertekben, állatok rehabilitációs intézményeiben megszokott dolgok manapság, az 1980-as évek óta egyre szélesebb körben alkalmazzák őket.

Állatok szabályozott környezetben

Fogságban tartott csimpánzoknál figyelték meg, hogy szívesen dolgoznak meg az ételért. Akár furfangos feladatokat, fejtörőket is megoldanak a falatokért, ahelyett, hogy az egyszerűen eléjük kitett ételt válasszák. Ezt a tapasztalatot ma már számos emlős- és madárfaj esetében alkalmazzák.

Az „enrichment”, azaz, a környezet gazdagítása, ingergazdagabbá tétele nem csak az állatkerti állatok, hanem az ember által rendkívül szabályozott környezetben élő társállatok számára is fontos. A kutyák számára a napi rutin sokkal érdekesebbé tehető adekvát játékok, foglalkoztató feladatok, logikai fejtörők által. Ez nem azt jelenti, hogy a napi testmozgás és a séta, illetve a szabad séta kiváltható ezekkel, hanem éppenséggel azt, hogy a kutyánk szellemi igényeit több fronton is lehetőségünk van kielégíteni, fejleszteni.

Ezzel az összetett programmal pedig számos egészségügyi és viselkedési problémát megelőzhetünk. A kielégítő mentális stimuláció, a játék, a testmozgás és az egészséges életmód ugyanis kedvezően hat az egészségre. Csökken az unalom, a frusztráció; a kutyánk lehetőséget kap a felesleges energiáinak a levezetésére. Mentális stimuláció révén fejlődhet, így az öregedés jelei is késleltethetők. A kutyák körében megfigyelt öregedési folyamat, mely az emberi demenciához hasonlít, szintén lassítható a megfelelő mentális feladatok rendszeres gyakorlásával.

A teljesség igényével

Természetesen, a helyes táplálkozás és a testmozgás éppen ennyire lényeges a hosszú távú egészségmegőrzésben, azonban ideálisan a fizikai egészség mellett a mentális egészségre is hangsúlyt kell fektetnünk. Erre pedig remek eszközök állnak rendelkezésre, amelyek bármely kutya számára szórakozást és kikapcsolódást nyújtanak. Az üzletekben és online is rengeteg gyártó kínál jobbnál jobb játékokat, foglalkoztató eszközöket.

De nem kell mindenképpen ezeket az esetenként borsos árú dolgokat megvennünk. Egy kis kreativitással otthon is számos remek játékot készíthetünk, melyek éppen olyan örömet fognak okozni a kutyánknak, mint a bolti verziók. Korábbi összeállításunkban számos remek ötletet mutatunk be!

„Az én kutyámat nem érdeklik a játékok!”

Bár az „enrichment” gyakorlói körében számos remek tapasztalatot olvashatunk a foglalkoztató játékok alkalmazásáról, akár „viselkedési problémák” kezelésében is, sokszor mégis tartózkodással állnak a gazdik a témához. Ennek egyik oka, hogy az ő kutyájuk „nem szeret játszani”. Illetve, amit szintén gyakran lehet hallani, hogy „nem érdekli ez vagy az a típusú játék”.

Különösen felnőtt kutyák esetében jellemző az, hogy a gazdik megvesznek egy játékot, és az a kutyát teljesen hidegen hagyja. Ez azért lehet, mert kölyökkorában, a fogékonyabb periódusában nem ismerkedett meg az adott dologgal, vagy akár magával a játékkal, a játszással sem, így nem tud mit kezdeni azzal a tárggyal. Vannak kutyák, akik hamar rájönnek a lényegre, míg másokat „meg kell tanítani játszani”. Ez egyébként gyermekek körében is előfordul, olyan esetekben, amikor egy gyermekkel nem játszottak a korai szocializációs szakaszban, azaz élete első éveiben, az a gyermek sajnos a bölcsődébe, óvodába kerülve nem tud játszani. Meg kell tanulnia, hogy mire valók a játékszerek, és hogyan kell őket használni. Szerencsére ez, mind a gyerekek, mind pedig a kutyák esetében tanulható.

Akár kölyökkorban, akár felnőtt korban vezetünk be egy új játékot, azt mindig „mutassuk be” a kutyánknak. Segítsünk neki, hogy megértse, mire való és hogyan tud vele játszani.

Cikkünk következő részében ehhez nyújtunk további segítséget.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Allie Bender, Emily Strong: Canine Enrichment for the Real World; Zazie Todd, PhD.: Wag, The Science of Making Your Dog Happy; Sina Eschenweber: Mental Exercise for Dogs; Rodney Habib, Dr. Karen Shaw Becker: Forever Dog; Bindi’s Bucketlist – https://www.bindisbucketlist.com/post/enrichment-stuffing-a-beginners-guide-to-stuffing-dog-toys; https://nationalzoo.si.edu/animals/animal-enrichment; https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ajp.1350160206; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2935515/; Képek: Photo by Tanya Gorelova from Pexels, Photo by Yaroslav Shuraev from Pexels, Photo by Karolina Grabowska from Pexels, Photo by Zen Chung from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...