6 nyomós érv a mentőmellény mellett

A kutyáknak való mentőmellény sok gazdi számára megosztó téma. Szerencsére egyre többször látni a vízparton és a vízi sporteszközökön mentőmellényben feszítő ebeket, ugyanakkor sajnos tragédiák is történnek a vízen.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár érvet a mentőmellény használata mellett, amelyek segíthetnek a döntés meghozatalában. Előre szeretnénk leszögezni, hogy minden gazdi a saját kutyája egészségéért, testi épségéért felel. Így, természetesen, a gazdik józan belátására van bízva, hogy mikor és milyen helyzetben ítélik úgy, hogy kutyájuknak elkel vagy nem kell mentőmellény.

Nem minden kutya tud úszni

Vannak kutyák, akik imádnak és tudnak is úszni, de nem minden kutya ilyen. Ha velük is elidnulnánk egy SUP túrára, vagy csónakázni, vitorlázni, nem árt a mellény. Az úszástanításban is segíthet, megadja azt a plusz biztonságérzetet, ami kellhet.

Mi a különbség, mikor, melyik mellény megfelelő: Mentőmellény vs. úszómellény
A jól úszó kutyák is elfáradhatnak

Ez különösen igaz, ha olyan vízben úsznak, ami hullámzik vagy erős a sodrása. A tengerben vagy a Dunában jóval kimerítőbb az úszás, mint a békés Balatonban.

Történhetnek balesetek

Ez különösen igaz, ha vízi sportolunk. Kutyánk bármikor vízbe pottyanhat, és lehet, hogy nem tudjuk azonnal kihúzni onnan. Vízi sportoláskor nem véletlenül kötelező az emberek számára is a mentőmellény. Még a jól úszóknak is. Nálunk ez a jobb félni, mint megijedni kategória.

A víz váratlan dolgokra képes

Álljon itt egy személyes történet. A Tisza-tavon eveztünk SUP-pal. Induláskor ellenőriztük a várható időjárást és a viharjelzést is láttuk. Semmi nem utalt rá, hogy eső vagy vihar várható. Már a kikötő felé lapátoltunk a két kutyával, amikor megláttuk a parton a viharjelzést. Ezzel szinte egy időben akkora szél támadt, hogy a parti étterem teraszának a hatalmas napernyői mint valami tollpihe reppentek fel. Szerencsére épségben kijutottunk a partra, és nem volt szükség arra, hogy kimentsenek minket – de jó volt tudni, hogy a kutyák is és mi is biztonságban vagyunk, mert a mellények fenntartanak, amíg jön a segítség.

Viharjelzések, vízisportok és vízbiztonság kutyával
A mentőmellény segítségével könnyen „kimenthetjük” a kutyánkat

A mellény nem csak arra jó, hogy fenntartson a vízen amíg segítség érkezik. A legtöbb modellen fogantyúk és rögzítési lehetőségek is vannak, melyek segítségével kedvencünket könnyedén kihúzhatjuk a vízből.

Láthatóság

A mentőmellények általában feltűnő színűek – ez nem csak a divat miatt van, hanem azért is, mert így távolról is könnyen észrevehetőek. Ha kutyánkon mellény van, mindig könnyen szemmel tarthatjuk, és egy esetleges baleset esetén is könnyen észrevehető.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Blue Bird: https://www.pexels.com/photo/adorable-dog-in-life-jacket-swimming-in-water-7210257/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...