Saját KB bal
Saját KB jobb

Római és arab számok közötti átváltás

Napjainkban, a digitalizáció nagy fokú előretörésekor, amikor már sokan otthonról dolgoznak és nemzetközi projektekben vesznek részt, nagyon gyakori, hogy azonnal szükségük van más országokban, kultúrákban használatos mértékegységek általunk ismert egységekre való átváltására.

Legtöbbször a hosszúság, tömeg mértékegységei azok, amelyekre szükségünk van, de pénzeszközeink átváltása is gyakran előfordul, valamint a számoké.

Római és arab számok közti átváltás

Nagyon gyakori, hogy szeretnénk megtudni, hogy egy adott római szám mit is takar valójában. Ez az esetek legnagyobb százalékában az évszámoknál jelentkezik, és főleg a római számokat szeretnénk arabra átváltani, nem pedig fordítva. Az atvaltas.com római-arab számok átváltás oldalán nem csupán az oda-vissza számolás megy, hanem még történelmi kitekintést is kapunk a számok eredetére vonatkozóan.

Mivel sok évszázadig a latin volt az írás nyelve, és ehhez kapcsolódóan a római számokkal számoltak a népek, ha bármilyen történelmi kincs, felirat, sírkő felbukkan akár tanulmányaink, akár munkánk során, vagy csak véletlenül kerül az érdeklődésünk középpontjába, rögtön szeretnénk tudni, hogy vajon ez melyik időszakot foglalja magába.

Néhány különlegesség

Ahogyan az atvaltas.com oldalon olvasható, van néhány érdekes dolog, amely a mi arab számokhoz szokott gondolkodási és logikai rendszerünknek eléggé furcsának tűnhet. A római számoknál nem volt nulla.

A római számírás kialakulását az ókori római birodalom idejére becsülik, de sokan úgy vélik, hogy még korábban, az etruszkoktól származik. Mint ahogy az köztudott a rómaiaknál, betűkkel jelölték a számjegyeket, nem pedig számokkal. Fontos szabály volt az is, hogy egyszerre maximum három betűt volt szabad leírni egymás mellé, és a legnagyobb szám, amit így betűkkel le tudtak írni, a 3999 volt. 4000-től már más szabály vonatkozott a leírásra, érdemes elolvasni a weboldalon.

Számtalan átváltási terület

A római-arab számok viszonyítási rendszere egy viszonylag szűkebb területe az átváltásnak, de sokan itt is eddig falakba ütköztek, például egy múzeum látogatáskor vagy olyan film nézésekor, amiben római számokkal volt felírva az elrejtett kincs évszáma, így bármikor jól jöhet egy ilyen oldal.

De igazán akkor jelent nagy segítséget, amikor a nálunk megszokott SI mértékegységrendszeren túli, főleg az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban használatos más mértékegységek között szeretnénk nagyon gyors eredményeket kapni.

A mai felgyorsult világunkban nagy kincs, ha valamit hamarabb ki tudunk számolni. Ilyen szükséges adatok még a hossz, a súly, a hőmérséklet, az űrmérték különböző egységei. Hiszen hányszor halljuk, mikor súlyt mérnek, hogy valami ennyi és ennyi font vagy gallon. A távolságot mérföldben mérik, a hőmérsékletet pedig Fahrenheitben.

A jó hír az, hogy az atvaltas.com oldalon tematikusan minden ilyen problémára egy helyen választ találsz. Így nem kell órákon át bóklászni és keresgélni a neten, mindent egy helyen meg tudsz oldani ezentúl!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...