Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

A kutyák is kaphatnak pánikrohamot?

Számos dolog válthat ki a kutyákban stresszt, szorongást és félelmet. De vajon ők is kaphatnak pánikrohamot?

Sajnos igen, a kutyák is kaphatnak pánikrohamot. A fokozott stressz, szorongás és félelem a kutyáknál is kiválthat hasonló rohamot, mint az embereknél ismert pánikroham. De vajon mi vezethet idáig és mit tehetünk, hogy ez ne történjen meg? Először is fel kell ismerni, ha a kutyánk stresszel és szorong.

A stressz jelei kutyáknál

A kutyák sokféleképpen mutathatják a stressz, szorongás vagy félelem jeleit. A leggyakoribb, könnyen felismerhető jelek az alábbiak:

  • Túlzott zihálás
  • Reszketés vagy remegés
  • Fejhez lapuló fülek
  • Lábak közé húzott farok
  • Elbújás vagy meghúzódás
  • Szökési vagy menekülési kísérletül

Ha ezek közül bármelyiket észleljük kutyánkon, először is meg kell tudnunk határozni a kiváltó okot. Ez lehet egy helyzet, egy nem kívánatos személy vagy tárgy a közelben, hanghatás vagy fényhatás is.

Az öt leggyakoribb kiváltó ok

Változás a rutinban  – A kutyák megszokott rutin szerint élnek és stresszesek lehetnek, ha a mindennapjaikban változás áll be. Ez lehet olyan egyszerű dolog, mint egy új személy beköltözése a házba vagy a család megszokott ritmusának, időbeosztásának megváltozása.

Hangos zajok – A kutyák hallása sokkal élesebb, mint az embereké. Ez pedig azt jelenti, hogy a hangos zajok különösen félelmetesek és stresszesek lehetnek számukra. Például az olyan dolgok, mint a tűzijáték, a hangos zene, a porszívó, a hajszárító, a vihar és az építkezések zaja mind szorongást okozhatnak a kutyáknál.

Új környezet – A kutyák szorongani kezdhetnek, ha új vagy ismeretlen környezetbe kerülnek, például kennelbe, panzióba vagy állatorvosi rendelőbe. Akkor is előfordulhat, ha nemrég költöztek új otthonba, amelyet a kutya még nem egészen szokott meg.

A szocializáció hiánya – Azok a kutyák, akik nem lettek megfelelően szocializálva és ritkán találkoznak más kutyákkal és emberekkel, hajlamosabbak lehetnek a stresszre és a szorongásra. Mivel nem tanulták meg az interakciókat, valószínűleg minden új embert vagy állatot potenciális fenyegetésnek tekintenek, ami erős negatív érzelmeket válthat ki belőlük.

Egyedül maradni A szeparációs szorongás az egyik leggyakoribb ok, ami miatt a kutyák stresszt és szorongást tapasztalnak. Ha egy kutya soha nem tanulja meg, hogyan kell egyedül lenni, akkor nagy szorongást okoz neki, ha távol van a gazdájától.

Tippek, hogy megelőzzük a pánikot

Biztonságos hely – Legyen a kutyának egy olyan helye a házban (vagy az udvaron), ahol biztonságban és nyugalomban érezheti magát. Ez lehet a kennelje vagy az ágya, vagy akár csak a szoba egy olyan sarka, ahol jól érzi magát.

Fokozatosság – Ha tudjuk, hogy a kutya rutinjában változás lesz, próbáljuk meg fokozatosan bevezetni, hogy legyen ideje alkalmazkodni. Ha például hosszabb időre elutazik a gazdi, előtte rövid időkre hagyja otthon egyedül a kutyát, vagy azon a helyen, ahol a kutya az utazás alatt lesz.

Elegendő mozgás Fáradt kutya boldog kutya. A stressz és a szorongás megelőzésének egyik legjobb módja, ha a kutya eleget mozog. Ez segít nekik abban, hogy fizikailag és mentálisan is egészségesek maradjanak. Egy fáradt kutya könnyebben tud megnyugodni olyan helyzetekben, ami egyébként stresszelné.

Mentális stimuláció A testmozgáshoz hasonlóan a mentális stimuláció is fontos a kutyák számára. Ha unatkoznak, és túl sokáig nincs semmi pozitív dolog, amire koncentrálhatnának, szorongani kezdhetnek. A kutyák agyát ugyanúgy kell tornáztatni, foglalkoztatni, fárasztani, mint a testüket. Játékkal, feladatokkal, tréninggel olyan kihívások elé állíthatod, mely gondolkodásra készteti.

Amennyiben a fenti tippek nem segítenek és kutyádnál továbbra is gyakran látod szorongás és stressz jeleit, akkor fordulj kutyatrénerhez vagy állatorvoshoz.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: animalwellness

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...