ferndogtraining.com

Sokan nem is gondolják, hogy milyen veszélyes az automata póráz

A flexi póráz gyűjtőneve a legismertebb zsinóros póráz márkanevéből ered, de ma már sok cég kínál flexi, azaz automata pórázt a gazdiknak.

A flexi póráz általában a kistestű kutyások körében nagyon kedvelt, sok esetben azért, mert ezeknek a kutyáknak a gazdái nem várják el a láb melletti sétát a kutyától. Számukra ez egy igen praktikus eszköz, hiszen a kutya „szabadon” szaladgálhat úgy, hogy mégis pórázon van, így nem tud elszaladni.

Ezek a kutyák az estek nagy többségében  a flexin szaladnak a gazdi előtt,  így a kutya uralni fogja a falkát, sokszor kényelmetlen és veszélyes szituációba sodorva magát és más kutyákat. Ez az a jelenség, amikor egy kistestű kutya veszetten ugat a flexi végén, amikor elhalad mellettük egy másik kutya, és ha nem fogják vissza, akkor rá is ugrana a másikra. Túl sokszor látunk ilyen szituációt, amit a gazdik azzal azonosítanak, hogy milyen bátor és vérmes az én kiskutyám, vagy éppen megmagyarázzák, hogy ő nagy kutyának képzeli magát.  Nem, csak a falka élére van helyezve, és ez bizony neki sem jó.

De ez egy másik téma… Most a flexit nem nevelési szempontból vesszük elő, hanem balesetveszély szempontjából.  Nálunk nincs pontos adat arról, hogy hányan sérülnek meg évente a végtagokra tekeredő zsinór miatt, de külföldi számok alapján nem nehéz tippelni, hogy bizony sokan. Elképesztően balesetveszélyes amikor flexi pórázon lévő kutyát a gazdája „ráenged” egy másik kutyára, és azok például elkezdenek játszani. Csak egyszer kerüljön valamelyik ember mögé és már rá is tekeredett a bokájára a zsinór, amit ha a következő pillanatban jól megránt, vagy elkezd húzni, akkor komoly égési sérülést okozhat, egyensúlyvesztés miatt pedig esést, zúzódást, de már törésről is hallottunk.

A napokban adott hírt a BBC arról, hogy egy 66 éves nőnek Cornwallban (Anglia) levágta az ujjpercét saját kutyájának póráza. Az elmúlt egy évben csak ebben a városban több, mint 30 ilyen súlyos sérülés történt automata pórázak miatt.

flexi póráz

Jillian Tisdale ezen a képen már mosolyog, de bizonyára nem volt kellemes, amikor – saját beszámolója szerint – retriever kutyáit sétáltatva a póráz rácsavarodott az ujjára, és mint egy éles kés, egyszerűen levágta az ujjpercét és több ujján is súlyos sérüléseket okozott.  Jillian azt is elmondta, hogy rossz belegondolni, mi történt volna, ha egy gyermek végtagjára csavarodik a zsinór.

Kedves Gazdik! Az automata póráz nagyon szuper dolog, ha olyan helyen sétáltatod a kutyádat, ahol nem lehet elengedni, viszont szeretnéd, hogy „szabadon” szaglászhasson, mozogjon. Ne feledd azonban, hogy egyrészt ez nem helyettesíti a láb melletti séta elsajátítását, másrészt pedig nagyon figyelj oda, hogy a póráz ne veszélyeztesse saját, vagy mások testi épségét! Ne engedd, hogy más kutyával „összegabalyodjon” és pórázon kezdjenek el játszani!

Várjuk azoknak a történetét kommentben, akinek már okozott sérülést zsinóros automata póráz.

Vigyázzatok magatokra is, ne csak a kutyákra!

 

Bohata Krisztina
(Kutyabarat.hu)
Forrás/fotó: bbc.com
flexi póráz
flexi póráz
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...