Photo by Li-An Lim on Unsplash

Ezzel a hat egyszerű életmódbeli változtatással sokat tehetsz a klímaváltozás ellen

Mindössze hat életmódbeli változtatással mindenki hatékonyan hozzájárulhat a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Viszonylag egyszerűen betartható hat életmódbeli változtatásra hívja fel egy új tanulmány a figyelmet, mellyel mindenki hatékonyan hozzájárulhat a klímaváltozás elleni küzdelemhez. Három vezető intézmény készítette a kutatást és a The Guardian lap adta közzé először. Megállapították, hogy bizony érdemes elérni akár kis változtatásokat is az egyén szintjén. Ha tömegek tesznek meg apró dolgokat, nagy hatást érhetnek el a globális károsanyag-kibocsátás csökkentésében.

Csupán hat konkrét kötelezettségvállalás

Az éghajlati válság egyik fő okozója a túlfogyasztás, melyet mindössze hat kötelezettségvállalás betartásával vissza lehetne szorítani.  A tanulmányt a Leedsi Egyetem tudósai, az Arup globális mérnöki cég és a világvárosok C40-es csoportjának szakértői végezték, tehát komoly szakértőkről van szó. Egybehangzó véleményük szerint a hat vállalás teljesítésével annak a kibocsátás csökkentésnek a negyedét el lehetne elérni, amellyel a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fok alatt lehetne tartani.

The Jump

A tanulmány megjelenése után elindult egy új klímamozgalom is, melynek a Az ugrás (The Jump) nevet adták. A mozgalom küldetése: minél több embert meggyőzni arról, hogy vállalja a hat ígéretet. Úgy gondolják, hogy már nem érdemes vitatkozni azon, hogy az egyes embereknek lehet-e szerepe a bolygó védelmében. Egyértelművé vált, hogy komoly szerep jut az egyénnek ebben a harcban és valós eredmények érhetők el, ha tömegek képesek néhány apró dolgot megváltoztatni az életükben. Emellett természetesen a kormányoknak is óriási szerepet kell vállalniuk a küzdelemben, de egy ember sem tolhatja el magától a felelősséget azzal a gondolattal, hogy egyéni törekvései hasztalanok.

A hat változtatás

A tanulmányban összeszedett hat életmódbeli változás a következő:

  1. Fogyassz zömmel növényi alapú táplálékot, azt is egészséges mennyiségben, pazarlás nélkül.
  2. Évente ne vegyél háromnál több ruhadarabot.
  3. Egy elektronikai eszközt legalább 7 évig használj.
  4. Háromévente legfeljebb egyszer tegyél rövid repülőutat, hosszút pedig nyolcévente.
  5. Szabadulj meg motoros járműveidtől (autó, motor) ha tudsz, ha nem akkor pedig használd ritkábban őket.
  6. Hajts végre legalább egy nagyobb változtatást a lakossági energiafogyasztásodban, például telepíts napelemet vagy szigeteld le a házadat ha teheted; vagy csak tekerd lejjebb a fűtést pár fokkal.

A világ vezető városainak fogyasztási adatainak elemzéséből a tanulmány arra következtetett, hogy ez a hat lépés 25-27 százalékkal csökkenthetné az üvegházhatású gázok globális kibocsátását.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...